Aspiratorul, o inventie revolutionara

Aspiratorul, o inventie revolutionara

Aspiratorul, o inventie revolutionara se regaseste in aproape toate gospodarii, totodata este un instrument de baza in procesul de curatare profesionala. In zilele noastre nici nu putem imagina viata fara acest aparat.

Inainte de aparitia „masinilor” de aspirat, toate covoarele erau batute cu diferite ustensile, in curte, pe strada. Putem imagina cantitatea praful in aer cand menajerele actionau cu bate.

Cine a inventat aspiratorul? Este greu de decis.

Primele inventii legate de acest aparat au aparut in urma cu peste 160 de ani.

Primele incercari in domeniul aspiratoarelor – secolul XIX

Primul brevet este datat in 1858 si este inregistrat pe numele lui Hiram Herrick. El a patentat un produs pentru aspirarea prafului de pe pereti. Avand o marime foarte mare, acest aparat nu a fost la mare cautare.

Primul brevet
maturatoare de covoare

1860: Daniel Hess din West Union, Iowa, a inventat o maturatoare de covoare, un predecesor al aspiratorului, care avea o perie rotativa si un burduf prin care se putea genera aspiratia. Pentru functionare era nevoie de minim doua persoane. Inventia nu a fost produsa in masa, Hess a ramas sarac.

1869: Ives W. McGaffey a inventat „Whirlwind”, un aparat de curatat cu un ventilator actionat manual, care, desi era greu de utilizat, se vindea mai bine decat maturatoarea de covoare a lui Hess. Dar nici McGaffey nu s-a imbogatit dupa inventie.

Whirlwind
maturatoare cu perii

1876: S-a inventat „Grand Rapids” – o maturatoare de covoare, care avea perii legate la roti. Cand maturatoarea se misca, periile stergeau podeaua. „Grand Rapids” a fost inventat de Melville R. Bissell. Domnul si doamna Bissell nu erau satisfacuti de primul model, au imbunatatit de mai multe ori inventia.

1898: John S. Thurman din St. Louis, Missouri, SUA, a inventat un „renovator pneumatic de covoare”, care era alimentat cu combustibil si sufla aerul pentru a elimina praful.

brevet renovator pneumatic de covoare
brevet Corinne Dufour

1900: Corinne Dufour imbunatateste masina de maturat covoare. Ideea de alimentare cu energie electrica si acoperirea rotilor cu burete umezit cu apa au adus multe laude. In segmentul curatarii covoarelor ea este prima femeie cu un brevet inregistrat.

Aspiratorul in secolul XX

1901: Hubert Cecil Booth, Anglia, a inventat primul aspirator motorizat, „Puffing Billy”, echipat cu un motor de ardere interna. Era asa de mare incat a fost asezat pe carucior trasa de cai si a fost actionat din afara cladirilor.

primul aspirator motorizat

Booth a primit foarte multe plangeri cu privire la zgomotul masinilor sale de aspirat si a fost chiar amendat. Insa a dat dovada de spirit antreprenorial si a curatat covoarele de la Westminster Abbey, Londra, inainte de incoronarea regelui Edward al VII-lea si a reginei Alexandra. Rezultatul a fost convingator. Familia regala a achizitionat aparate atat pentru Palatul Buckingham, cat si pentru Castelul Windsor. Aceasta masina motorizata este considerat primul aparat tip central, motorul fiind amplasat in subsol, numai tevile si duzele erau vizibile, in diferite incaperi.

Atat de fascinante sunt considerate inventiile lui Booth, incat pagina de cautare Google a omagiat cu o mica animatie, pe 4 iulie 2018.

Booths doodle
Omagiu adus lui Booth

1905: Walter Griffiths din Birmingham, Marea Britanie, a inventat primul dispozitiv de curatare cu vid care a putut fi transportat usor. Era asamblat cu tevi flexibile si cu o gama variata de duze. Aparatul inventat de Griffith este considerat primul aspirator modern.

primul dispozitiv de curatare cu vid
James B. Kirby

1906: James B. Kirby a inventat un „ciclon domestic” – un aspirator care folosea apa pentru a colecta murdaria.

Primul aspirator motorizat

1908: A aparut primul aspirator motorizat, portabil. Inventia este legata de numele lui James Murray Spangler, din localitatea Canton, statul Ohio, SUA.

Produsul extraordinar a aparut datorita bolii lui Sprangler: sufera de astm. De fiecare data cand se facea curatenie in casa, el se simtea foarte rau. A incercat mai multe aparate, si la un moment dat i-a venit ideea de a reduce timpul de actiune prin folosirea unui motor special.

Aparatul avea in constructie un ventilator electric intr-o cutie mare si un sac pentru praf. Ca si un detaliu interesant: primul sac folosit de Spangler era confectionat din fata de perna. Aparatul a functionat, Spangler suferea mai putin de alergie.

Fiind un om fara prea multe surse materiale, el a vandut brevetul antreprenorului William Henry Hoover. Primul model fabricat era denumit Model „O”, in 1908.

La inceput, au produs sase maturatoare cu aspiratie pe zi, insa vanzarile au fost considerate lente. Fiind un om cu viziune, lui Hoover i-a trecut prin minte sa-l ofere o perioada de testare gratuita, de 10 zile, potentialilor cumparatori. De asemenea, a angajat reprezentanti care mergeau din usa in usa si prezentau noile aparate oamenilor.

Spangler nu a ramas pe drumuri. Avand functia de director, era insarcinat cu verificarea aparatelor, in fabrica. Calitatea era garantata, acest aspect este subliniat si prin faptul ca exista si in zilele noastre aspirator functional din acest model.

Inventiile din anii urmatori au determinat productia aspiratoarelor. Disponibilitatea curentului electric a avut un rol important in evolutia aparatelor, rezervorul cu combustibil lichid a fost eliminat, marimea si greutatea aparatelor s-a micsorat semnificativ.

Perioada interbelica

1920: Sacile de unica folosinta au aparut in oferta firmei producatoare Air-Way Sanitizor din Toledo, Ohio, SUA. Ei au fost primii pe piata cu acest produs.

1930: Apare pe piata primul aspirator fabricat cu carcasa din material plastic.

1936: Unele modele sunt fabricate cu indicator ”sac plin”.

1950: Incepe productia primelor aspiratoare verticale.

1963: In acest an, David Oreck a inceput sa produca aspiratoare verticale industriale. Avantajul noului model era manevrabilitatea si greutatea redusa. Aceste aparate sunt considerate primele aspiratoare profesionale folosite in industria hoteliera.

1978: James Dyson incepe sa testeze aspiratorul fara sac. In 15 ani au fost construite peste 5000 de prototipuri.

1979: Firma Black & Decker incepe sa vanda aspiratorul mic fara cablu, care functioneaza pe baterii, consumatorilor casnici.

Insa productia echipamentelor fara cablu a inceput cu multi ani in urma. Compania a dezvoltat mai multe tipuri de aparate ca urmare a unui parteneriat cu NASA. Intre 1963 si 1972 de mai multe ori au fost extrase roci si sol de pe Luna, folosind aparate fara fir.

aspirare pe Luna

1997: Este disponibil la vanzare primul aspirator robot. Electrolux, producatorul din Suedia pune pe piata „Trilobite”. Prezentarea prototipului a avut loc pe 10 mai 1996, in programul TV „Tomorrow’s World”, pe canalul BBC One. Importanta si noutatea au contribuit la publicitatea in aceasta emisiune, in cadrul careia erau prezentate inventiile stiintifice si tehnologice contemporane.

Aspiratoare in secolul XXI

2002: Firma iRobot produce Roomba, un aspirator in forma de disc, cu senzori. Folosind inteligenta artificiala, robotul elimina praful fara implicare umana.

2011: Un englez de 22 de ani, Jake Tyler, student la aceea vreme, prezinta un proiect revolutionar. El alege carton si plastic reciclat ca si materie prima. Tyler afirma ca acest produs contribuie la diminuarea deseurilor si la protejarea mediului inconjurator.

Evolutia aspiratoarelor continua. Ce aparate vor folosi generatiile viitoare in procesul de curatare? Imaginatia si creativitatea sunt nelimitate.

Surse text si poze:

https://www.facebook.com/Tiszt%C3%ADt%C3%A1s-technol%C3%B3giai-m%C3%BAzeum-241461855864887/
https://cleaning-hacks.sharkclean.co.uk/9-interesting-historical-facts-about-the-vacuum-cleaner/
http://www.vacuumcleanerhistory.com
https://www.mentalfloss.com/article/63990/get-sucked-these-11-facts-about-history-vacuum-cleaner
https://www.sciencemuseum.org.uk/objects-and-stories/everyday-wonders/invention-vacuum-cleaner
https://mollymaid.ca/cleaning-tips/suck-it-up-five-interesting-facts-about-the-vacuum-cleaner/
https://www.simplemost.com/how-the-vacuum-cleaner-first-worked-and-12-other-interesting-facts/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Aspirator
https://www.bestcordlessvacuumguide.com/vacuum-cleaner-history-infographic/
https://www.thoughtco.com/invention-and-history-of-vacuum-cleaners-1992594
https://www.morclean.co.uk/index.php?route=History%20of%20the%20Vacuum%20Cleaner
https://www.popularmechanics.com/technology/gadgets/a20973/history-of-the-vacuum-cleaner/
https://gogreenklean.com/early-history-of-the-vacuum-cleaner/
https://www.express.co.uk/life-style/top10facts/705014/top-ten-facts-about-Vacuum-Cleaners
https://easyscienceforkids.com/vacuum-cleaner/
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/vacuum-cleaner-was-harder-invent-you-might-think-180964631/
https://allkleencarpets.com/history-of-the-vacuum-cleaner/
https://homesteady.com/12455380/interesting-facts-about-vacuum-cleaners
https://www.encyclopedia.com/science-and-technology/technology/technology-terms-and-concepts/vacuum-cleaner
https://embassycleaners.com/history-vacuum-cleaner/
https://www.britannica.com/technology/vacuum-cleaner
https://time.com/5330077/google-doodle-hubert-cecil-booth-vacuum-cleaner/
https://www.luxinternational.com/history-of-the-vacuum-cleaner
https://www.homestratosphere.com/vacuum-cleaner-history/
https://www.thepeoplehistory.com/vacuum.html
https://kids.kiddle.co/Vacuum_cleaner
https://www.who-invented-the.technology/vacuum-cleaner.htm
https://vacexpert.com/kb/history/vacuum-cleaner-history/
https://vacuumcleaner.umwblogs.org/invention/
https://theinventors.org/library/inventors/blvacuum.htm
https://www.familytreemagazine.com/history/history-matters-vacuum-cleaners/
https://clickamericana.com/topics/home-garden/vintage-vacuum-cleaners-hoover
https://cleanthatfloor.com/history-of-vacuum-cleaners/
https://www.saturdayeveningpost.com/2019/04/the-awkward-infancy-of-the-vacuum-cleaner/
https://www.space.com/10625-space-spinoff-technology-handheld-vacuum.html
https://www.chicagotribune.com/business/blue-sky/chi-vacuum-cleaner-1868-innovations-bsi-series-story.html
https://www.firstversions.com/2015/07/hoover-vacuum-cleaners.html
https://www.matisz.org/muzeum/
https://www.inquartik.com/blog/case-vacuum-cleaner-patents-infringement/
http://www.vacuumcleanerhistory.com/
https://www.google.com/doodles/hubert-cecil-booths-147th-birthday
https://www.blackanddecker.com/about/milestones/params/2
https://cleaning-hacks.sharkclean.co.uk/9-interesting-historical-facts-about-the-vacuum-cleaner/