Bazele procesului de curatenie profesionala

Bazele procesului de curatenie profesionala

Datorita marimii si tipurilor de suprafete, a murdariei existente, procesele de curatare aplicate difera in foarte mare masura. Pentru curatarea locuintelor noastre planificarea minutioasa poate fi neglijata, insa pentru inlaturarea murdariei din institutii, hale industriale, bucatarii profesionale este inevitabila. In acest articol ne familiarizam cu bazele procesului de curatenie profesionala.

Etapele curateniei profesionale

In procesul de curatenie profesionala definim urmatoarele etape:

1. Identificarea SUPRAFETEI

2. Identificarea MURDARIEI

3. Alegerea DETERGENTULUI adecvat, alegerea dozei optime

4. Identificarea USTENSILELOR optime

5. Evaluarea FORTEI DE MUNCA necesara

6. PROGRAMAREA SI ORGANIZAREA activitatii

Un proces de curatare profesionala nu este complet fara aceste elemente, alegerea detergentilor si ustensilelor este determinata de tipul suprafatei si de murdaria ce trebuie inlaturata. Evaluarea necesarului de forta de munca si organizarea activitatii are un rol foarte important in procesul de curatare, conform cu cerintele beneficiarului.

IDENTIFICARE SUPRAFATA SI MURDARIE

In organizarea curatarii profesionale trebuie sa avem in vedere urmatorii factori:

CE? – ce fel de murdarie trebuie indepartat

  • murdarie neaderenta, spre exemplu: praf, fir de par, nisip etc.
  • murdarie aderenta, spre exemplu: ulei, grasimi, noroi, calcar etc.
  • germene, bacterii

DE UNDE? – de pe ce suprafata trebuie indepartat murdaria

  • suprafete dure: piatra naturala sau artificiala, marmura, mozaic, gresie, teracota etc.
  • plastic: vinil, linoleum, cauciuc
  • lemn sau pluta
  • textile: covoare si tapiterii

 La podele totdeauna trebuie verificat daca suprafata este sau nu tratata/protejata. In cazul suprafetelor protejate este mai usoara indepartarea murdariei, insa detergentul nu poate sa aiba efect decapant.

CUM? – ce procedura va fi aplicata

DETERGENTI

Intre elementele de baza ale curateniei profesionale are un rol decisiv alegerea corecta al detergentilor.

In alegerea corecta al detergentilor se iau in considerare urmatorii factori:

– nivelul de pH al detergentului – murdariile minerale vor fi indepartate cu detergenti acidici, pe cand grasimile vegetale cu detergenti alcalini

– concentratia pe care trebuie sa o aiba solutia de lucru – acest lucru este listat in instructiunile de pe produs. Dozajul depinde de gradul de murdarie uzuala

– timpul de contact – este indicat de producator, cat timp este necesar ca substanta chimica sa fie lasata pe suprafata pentru a avea efect

– procesul de lucru solicitat – modul in care trebuie utilizat un produs chimic este specific produsului respectiv

Trebuie sa ne asiguram ca urmarim instructiunile producatorului pentru acest proces. Metodele de lucru sunt alese in functie de efectul mecanic dorit pentru indepartarea murdariei. Verificam instructiunile de curatare si ne asiguram ca utilizam in conformitate cu specificatiile.

– compatibilitatea solutiei de lucru cu suprafata murdara – trebuie sa evitam detergentul sau concentratia ce poate afecta iremediabil suprafata. Cel mai bine este sa testam inainte intr-un colt.

– spumarea produsului – doar detergenti cu spumare redusa pot fi folosite in echipamentele automate de curatenie

Rolul apei

Procesul de curatare nu poate fi realizat fara apa.

Apa are rolul important de transport a murdariei si al detergentului pe suprafata. In acelasi timp este un neutralizator si purtatorul temperaturii.

Este necesara pentru dizolvarea substantelor chimice, transferul caldurii si joaca, de asemenea, un rol important in aplicarea fortei mecanice. In acest proces, proprietatile apei au un impact semnificativ asupra rezultatelor obtinute.

Aspectul de apa dura / moale. Orice apa din izvoarele planetei contine cantitati mai mici sau mai mari de minerale provenite din mediul din care a fost recoltata. Apa dura contine cantitati mari de saruri de calciu, magneziu etc., deci are duritate mare. Apa moale contine ioni de sodiu, mult mai potrivita pentru spalat (ex. apa meteorica – apa de ploaie). Spalatul in apa dura necesita produse care contin aditivi pentru dedurizare, ori trebuie folositi cantitati mai mari de substante active.

USTENSILE

In functie de modurile de curatare mecanica – aspirare, maturare, curatare uscata, curatare cu apa, curatare umeda, curatare prin pulverizare, curatare cu masina etc. vom alege ustensilele potrivite.

Ustensilele de baza pot fi categorizate in felul urmator: pentru curatarea podelelor, pentru curatarea suprafetelor, pentru curatarea geamurilor si a suprafetelor din sticla, carucioare de curatenie.

Aceste ustensile pot fi clasificate si dupa componenta produsului:

  • microfibra: sistem electrostatic – colecteaza si retine foarte bine murdaria
  • fibre de bumbac: capacitate de absorbtie ridicata, ideal pentru curatenia umeda
  • fibre abrazive: pentru curatenie intensiva, decapare, puternic efect mecanic
  • pentru o eficienta si mai ridicata, in functie de modul de curatenie dorit, exista ustensile in componenta carora se combina multiple materiale
Diferenta intre mai multe tipuri de fibre

Pentru a evita contaminarile incrucisate, reducand raspandirea germenilor, sporind igiena si pentru protectia suprafetelor sensibile, sunt folosite in curatarea profesionala coduri de culoare. Acest sistem bazat pe culori, contribuie la rezultate optime de curatare – igiena fara compromisuri. Cele patru culori principale utilizate sunt: albastru, verde, galben si rosu.

FORTA DE MUNCA

Pe lista etapelor de baza ale curateniei profesionale nu este de neglijat aspectul cu personalul profesional participant la actiune. Necesarul de forta de munca este influentat atat de elementele deja amintite, cat si de marimea suprafetei ce trebuie curatat, si de timpul alocat procesului.

Bazele curateniei profesionale

PROGRAMAREA SI ORGANIZAREA CURATARII

Chiar daca pare neglijabil, planul detaliat de organizare a curatarii este element fundamental in derularea activitatii profesionale.

Acest document trebuie sa fie cat se poate de amanuntit, pe baza caruia toate materialele si echipamentele folosite sunt puse la dispozitia participantilor la locul si in momentul potrivit. Toti participantii au sarcini bine definite pentru derularea perfecta a activitatii, conform cu solicitarile beneficiarului.

Cu programare si organizare, curatarea profesionala nu va afecta activitatea beneficiarului, va inlatura risipa, va diminua costurile.