Curatarea si intretinerea ferestrelor si a suprafetelor din sticla

Curatarea si intretinerea ferestrelor si a suprafetelor din sticla

Ca orice alta suprafata, si suprafetele din sticla au nevoie de intretinere specifica. Urmatoarele sfaturi sunt furnizate pentru a va ajuta sa preveniti deteriorarea suprafetelor din sticla si sa prelungiti cat mai mult timp aspectul de nou al ferestrelor.

Sticla

Desi nu stim cand sau cum a fost descoperita sticla, probabil in Egipt sau Mesopotamia, un lucru este sigur – era un material veritabil inca de la inceputuri. In Italia secolelor XVI-XVII sticlarii erau considerati printre cei mai importanti cetateni.

Revolutia industriala a determinat si producerea geamurilor in masa, iar in arhitectura contemporana, sticla a devenit un element de constructie cu multiple avantaje. Exista o multitudine de tipuri de sticla ce variaza in functie de compozitie si utilizare, sticla izolatoare termica, sticla izolatoare acustic, sticla anti-efractie, sticla anti-foc, sticla anti-curatare, care necesita intretinere specifica.

Ferestrele de la pardoseala pana la tavan au devenit elemente comune atat pentru arhitectura publica, cat si pentru cea rezidentiala. Si odata cu raspandirea ferestrelor de sticla, s-a nascut si nevoia de curatare a geamurilor.

Primele ferestre erau curatate de servitori sau gospodine cu o galeata cu apa, o scara si o carpa. Aceasta a fost o sarcina simpla in privinta cladirilor rezidentiale mici, dar in cazul cladirilor inalte cu multe ferestre, curatarea geamurilor avea nevoie de imbunatatiri, asa s-a nascut industria dedicata.

Curatatoare de geam

Industrializare

Ultimele deceniii ale secolulul XIX au adus o industrializare masiva, formarea echipelor de curatare fiind una dintre acestea. Un antreprenor francez, Marius Moussy, in Berlin fonda o echipa “profesionala” pentru a curata suprafetele vitrate exterioare ale cladirilor. Datorita inventiilor, curatarea sticlei s-a transformat dintr-o activitate casnica intr-o ramura industriala.

Un element important era si dezvoltarea ustensilelor. Racleta dedicata a fost inventata in anii 1930 de Ettore Steccone, un imigrant italian in SUA. El l-a modelat pe baza instrumentelor pescarilor folosite pentru a curata puntea. Noua sa inventie a fost mult mai subtire decat predecesorii sai grei si voluminosi.

In ultimele 60 de ani s-a schimbat si compozitia lichidului folosit, apa curata a fost imbunatatita cu diferite substante (sapun, sampoane), iar in zilele noastre exista detergenti dedicati acestei activitati.

In ceruri

Inainte de anii 1950, ferestrele din cladirile inalte, zgarie-nori s-au deschis, asa ca muncitorul se lega de un ham din piele, si lucra intr-o oarecare siguranta. Insa cand geamurile au devenit parte a fatadei cladirilor, deci deschiderea lor nu mai era posibila, au fost necesare echipamente performante.

In anii 1960-1970 s-a schimbat si perceptia oamenilor asupra sigurantei, SUA fiind motorul constructiilor inalte, nu este de mirare ca fostii soldati americani intorsi din diferite razboaie si alpinistii utilitari deveneau protagonistii acestei activitati.

Intre timp si aceasta ramura s-a dezvoltat, exista echipamente automate folosite pe cladirile inalte, suprafata este curatata fara interventia oamenilor.


Stiati ca?

Ideea curatarii geamurilor exterioare la cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa a creat o problema uriasa chiar la proiectare? Finalizat in 2010, cu o inaltime de 828 m, are 24.348 de ferestre, in total 1,3 milioane de metri patrati de sticla. Sunt amplasate din start 18 unitati de ascensoare pe sine telescopice din care muncitorii imbracati in haine de lucru special, sterg manual suprafata.


Cu picioarele pe pamant

In zilele noastre avem la dispozitie asa de multe si variate echipamente si chimicale incat alegerea solutiei ideale nu ne da mari batai de cap. Insa cateva aspecte trebuie sa fie luate in seama.

Sfaturi / Bune practici

In urmatoarele va prezentam cateva sugestii privind curatarea manuala a ferestrelor si a suprafetelor din sticla din restaurante, hoteluri, birouri, cladiri rezidentiale, etc.

  • Intretinerea suprafetelor vitrare este ideal sa inceapa la construirea imobilului. Protejati sticla in timpul constructiei. Praful, impuritatile rezultate in timpul lucrarilor de constructie, pot deteriora sticla. Inainte de a sterge sticla, eliminam praful si de pe rama ferestrelor.
  • Utilizam laveta din microfibra – astfel praful si impuritatile vor fi retinute de catre fibrele lavetei si nu vor fi intinse pe suprafata.
  • Utilizam detergenti si solutii de curatare care sunt destinate exclusiv geamurilor si suprafetelor din sticla. Evitam detergentii care contin granule si substante abrazive pentru a preveni zgarierea suprafetei.
  • Evitam produsele care contin acid fluorhidric sau fosforic, deoarece acestea sunt corozive pentru suprafata sticlei.
  • Evitam curatarea sticlei atunci cand aceasta este fierbinte sau in lumina directa a soarelui.
  • In functie de nivelul de murdarie al mediilor in care sunt ferestrele, se decide periodicitate cu care se curata aceste suprafete.
  • Atunci cand curatam geamurile cel mai important aspect este sa avem grija sa nu zgariem suprafata.

Ustensile si detergenti

Suprafetele din sticla au nevoie de intretinere specifica, curatarea necorespunzatoare poate cauza deteriorarea permanenta a geamului. Astfel trebuie sa alegem detergent si ustensile dezvoltate special pentru acest tip de suprafata.

Detergentul

Detergentul pentru geamuri si suprafete de sticla Aquagen Vitro Power, este pe baza de alcool, si este imbunatatit cu amoniac. Alcoolul ii permite uscare rapida, stralucire fara urme. Datorita formulei imbunatatite cu amoniac, produsul este extrem de eficient – indeparteaza cu usurinta orice pata de pe suprafata geamurilor si a suprafetelor din sticla.

Pulverizam produsul pe suprafata. Curatam cu o laveta de microfibra pentru a obtine stralucirea uniforma a suprafetei. Aquagen Vitro Power este indicat si pentru aplicare mop/galeata. In acest caz se utilizeaza o dilutie de 5%-10%.

Detergent curatare geam

Ustensile

  • Galeata – pregatim solutia de lucru
  • Suportul de mop si mop din microfibra – pentru aplicarea solutiei de curatat pe suprafata de lucru

Mopul poate fi din microfibra, sau mai poate fi prevazut cu o banda abraziva (special pentru geamuri si suprafete de sticla) care nu zgarie si care ajuta la o indepartare mai facila a impuritatilor de pe suprafata. Microfibra are avantajul de a colecta si transporta impuritatile de pe suprafata.

  • Razuitor – dupa finalizarea unei constructii, sau in cazul in care pe geam exista resturi de tencuiala, vopsea, adezivi, acestea vor fi extrem de usor de indepartat cu ajutorul razuitorului Vermop, al carei lamela nu zgarie sau deterioreaza geamurile
  • Racleta – benzile de cauciuc ajuta la indepartarea solutiei de lucru de pe geamuri, lasand suprafata curata si uscata
  • Maner telescopic – lungimea manerelor poate varia de la 1,20 m pana la 9 m. Acest lucru are numeroase avantaje: scaderea costului in utilizare (timp de curatenie redus), siguranta personalului care efectueaza curatenia, mai ales in cazul geamurilor situate la inaltime.

Surse:
https://constructii-finisaje.com/sticla-in-constructii-cat-si-unde-o-folosim/
https://home.jracenstein.com/the-history-of-window-cleaning/
https://www.ajusto.ro/blog/curiozitati-despre-sticla-materialul-care-se-poate-recicla-la-infinit/
https://kevco1.com/blog/a-brief-history-of-window-cleaning/
https://hi-pointscaffolding.co.uk/blog/a-brief-history-of-window-cleaning/
https://imagineservices.ca/a-brief-history-of-the-window-cleaning-industry/
https://snowdropservices.co.uk/the-history-of-window-cleaning-in-the-uk
https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Don%E2%80%99t_Look_Down!_%E2%80%93_Skyscraper_window_cleaning_through_the_ages
https://www.scott-sons.co.uk/news/unusual-window-cleaning-facts/
https://www.kentcleaners.co.uk/window-history.php
http://www.ecleanmag.com/

*Johan Antonie de Jonge (1864-1927) – Ramen lappen – Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede (Olanda)

*sursa poza https://www.dailymail.co.uk/news/article-1240837/Brave-window-cleaners-challenge-worlds-tallest-skyscraper-Dubais-Burj-Khalifa.html