De ce sa folosim produse din microfibra?

De ce sa folosim produse din microfibra?

La intrebarea formulata in titlu „De ce sa folosim produse din microfibra?” putem da un raspuns ferm. In secolul 21 sunt atat de multe inventii, incat neglijarea acestora genereaza cheltuieli mari. Dintre aceste noutati fac parte si produsele din microfibra, cele mai cunoscute si uzuale sunt lavetele si mopurile.

De ce sa folosim carpa de bumbac, daca avem la dispozitie un inlocuitor exceptional? Produsele din microfibra au randament mare in inlaturarea murdariei. Sunt concepute in asa fel, incat atrag si nu lasa pe suprafata murdaria.

Ce este microfibra?

Microfibra este o fibra sintetica, de 20 de ori mai subtire decat un fir de matase si de 50-100 de ori mai subtire decat un fir de par. Majoritatea microfibrelor sunt realizate din poliesteri si poliamide sau dintr-un amestec de diferite materiale.

Esec sau produs revolutionar?

Documentele arata ca conceptul de a utiliza fibrele ultrafine a aparut in anii 1950, in Japonia. Oamenii de stiinta cautau un material performant pentru imbracamintea sportivilor, in special pentru inotatoare. Au vrut sa dezvolte o tesatura usoara, pentru a preschimba costumele de baie traditionale. Era evident scopul lor: asigurarea superioritatii concetatenilor, mai ales in competitii sportive.

Intentia buna de crestere a performantei in acest mod s-a dovedit a fi un esec spectaculos. Tesatura a absorbit apa si alte umiditati, facandu-l imbracamintea foarte grea si inconfortabila. Disconfortul purtarii a determinat ca noul material a fost declarat inutilizabil pentru costume de baie.

Insa aceasta carateristica de absorbtie de lichide a fost pusa in prim plan in aplicarile industriale. In ultimii 20 de ani a devenit unul dintre cele mai eficiente materiale din sectorul curatarii. Din acest material sunt confectionate lavete, mopuri, etc., produse performante in industria curatarii, si nu numai.

Produse din microfibra in industria curatarii

Trasaturile componentelor sale fac microfibra deosebit de utila pentru industria de curatare. Cele mai uzuale produse, lavetele sunt fabricate din poliester si poliamida, continand aceste elemente in diferite proportii. Poliesterul este un material ideal pentru spalare, iar poliamida confera o absorbtie exceptionala – fibrele pot absorbi de mai multe ori greutatea lor de lichid.

Infografica compozitie microfibra

In popularizarea produselor din microfibra au o contributie mare suedezii, ei fiind primii care au introdus-o pe piata in anii 1990. Este un amanunt interesant ca din 1994 microfibra este folosita in fabricarea si curatarea semiconductoarelor, iar in industria curatarii profesionale sunt folosite din 2001.

Procesul de fabricatie este mai special, acest lucru implica costuri mai mari. Deoarece sunt mai eficiente si mai igienice decat cele conventionale, produsele din microfibra au raport valoare/pret mai mare. Pe langa contributia lor la cresterea productivitatii curatarii, nu este de neglijat aportul adus protejarii mediului inconjurator.

Diferenta microfibra si fibra traditionala
Diferenta dintre microfibra si fibra traditionala

Produse din microfibra – Avantaje si beneficii

 • putere de absorbtie si putere de curatare mare
 • extrem de eficient chiar si in indepartarea micromurdariei
 • usor de folosit
 • poate fi utilizat pe orice suprafata
 • performant si igienic pe obiecte sanitare, suprafete de bucatarie si ustensile
 • nu lasa scame pe suprafata
 • nu se uzeaza usor, are durata de viata indelungata, este foarte rezistent in timp
 • ecologic: datorita longevitatii sunt generate mai putine deseuri
 • se poate folosi in stare uscata sau umeda, in functie de necesitate
 • este disponibil in foarte multe texturi si marimi
 • reduce semnificativ timpul de lucru
 • se poate spala manual sau la masina de spalat rufe
 • se usuca foarte repede

Produse din microfibra – Sfaturi de utilizare si intretinere

 • Inainte de toate, pentru un rezultat bun, alegeti produse de calitate. Chiar daca se pare ca sunt mai ieftine, variantele de calitate indoielnica se deterioreaza mult mai repede si trebuiesc schimbate mult mai des.
 • Pentru evitarea contaminarii incrucisate, reducand raspandirea germenilor, sporind igiena si pentru protectia suprafetelor sensibile, sunt folosite in curatarea profesionala coduri de culoare. Acest sistem bazat pe culori, contribuie la rezultate optime de curatare – igiena fara compromisuri.
 • Lavetele si mopurile din microfibra nu trebuie spalate impreuna cu alte tesaturi. Eficacitatea microfibrei scade din cauza tratamentului necorespunzator.
 • Spalarea si uscarea produselor din microfibra trebuie organizate urmand recomandarea producatorilor
 • Microfibra trebuie spalata fara a folosi inalbitor sau balsam de rufe
 • In procesul de spalare a produselor din microfibra putem sa folosim detergenti numai daca urmam instructiunile de pe eticheta
 • Caldura inalta a uscatorului de rufe deterioreaza laveta sau mopul, structura fibrelor poate fi compromisa. Eventual se foloseste un program de uscare cu temperatura redusa, dar cea mai buna metoda este uscarea prin agatare. Datorita structurii speciale, microfibra se usuca foarte repede la temperatura camerei.
 • La fel ca toate ustensile de curatare, lavetele si mopurile din microfibra pot acumula si imprastia bacteriile. Prin urmare, este important sa preschimbam regulat pentru a evita raspandirea germenilor.

Lavetele din microfibra sunt extrem de eficiente in inlaturarea murdariei de pe orice suprafata: blaturi de bucatarie, suprafete lucioase (fereastra, oglinda), mobila, faianta, aparate electronice, aparate medicale, etc.

Surse:
https://www.parish-supply.com/microfiber-history.aspx
https://texasmicrofiber.com/blog/brief-history-microfiber/
https://www.photodon.com/blog/youll-love-the-fascinating-anatomy-of-microfiber-cloths/
https://www.ipcworldwide.com/why-microfiber-is-a-cleaning-revolution/news/
https://en.wikipedia.org/wiki/Microfiber
https://www.thinkmaids.com/myths-about-microfiber-debunked/
http://www.maidpro.com/blog/cleaning-myths-debunked-microfiber-cloths/
https://spicandspan.de/blog/science-of-microfiber-cloths
https://www.playingperfect.com/12-reasons-you-need-microfiber-in-your-life/
https://guidetodetailing.com/detailing-tools-guides/microfiber-towels-tools/
https://blog.treasurie.com/what-is-microfiber/
https://www.thekitchn.com/how-to-clean-microfiber-cloths-23027950
https://fashion-history.lovetoknow.com/fabrics-fibers/microfibers
https://www.vermop.com/tools/surface-cleaning/
https://www.tasteofhome.com/article/if-you-havent-been-cleaning-with-microfiber-cloths-you-should-be/
https://www.familyhandyman.com/article/microfiber-cleaning-cloth-guide/
https://www.explainthatstuff.com/microfibercloths.html