Inventatoare in industria curatarii

Inventatoare in industria curatarii

Persoanele inovatoare in industria curatarii sunt si azi exemple pentru foarte multe femei. Chiar daca nu sunt mediatizate, foarte multe doamne au contribuit la perfectionarea produselor sau chiar sunt inventate de ele. Industria curatarii ar fi mai saraca fara aceste inovatii. Ce este asemanator la toate? Doamnelor ii placea curatenia.

In articolul de azi va prezentam trei inventatoare in industria curatarii si inventiile lor folosite zilnic si, la sfarsitul articolului ne amintim si de doamna care tine un record neobisnuit. Tot din domeniul curatarii.

Sa incepem cu o cafea filtrata. Sa preparam, sa aruncam zatul in cosul de gunoi cu pedala, sa spalam ceasca. Dapa care sa ne apucam de curatarea ferestrelor cu aparate brevetate.

Filtrul de cafea

Numele de Melitta este cunoscut de catre toti fanii cafelei. Insa putini stiu ca numele companiei Melitta nu are provenienta italiana, ci firma este denumita dupa Melitta Bentz, o doamna germana.

Melitta Bentz (1873-1950) a devenit o antreprenoara care a contribuit mult la prepararea cafelei filtrate. Insa la inceput doamna Bentz era o gospodina, careia nu-i placea murdaria ramasa dupa ce pregatea o cafea. De cele mai multe ori cantitatea cafelei macinata nu era corespunzator, filtrarea lichidului nu era satisfacator, mașinile de espresso din epoca ei produceau mult zat, ce ramase in bautura.

Brevetcafefiltru

Dupa ce experimentase cu diferite materiale, lui Bentz i-a venit ideea de a folosi hartie absorbanta din caietul de exercitii al fiului ei, plasata intr-un vas perforat cu un cui.

Designul a fost brevetat, si ea a infiintat o afacere pentru a-si produce filtrele. A continuat sa perfectioneze filtrul ei de-a lungul anilor, facandu-l si mai popular.

Strazi din mai multe orase din Germania (Dresda, Munchen, Stuttgart, etc ) ii poarta numele.

Masina de spalat vase

Prima masina de spalat vase a fost inventata de Josephine Cochran (1839 –1913). Doamna era extrem de agitata vazand vesela ciobita dupa spalarea manuala. Ea a proiectat un set de compartimente de sarma, fiecare creat pentru a se potrivi cu farfurii, cesti.  Fluxul apei calde necesara era asigurata de un motor ce invartea roata de dedesubt, pompand apa fierbinte cu detergent din partea de jos in sus a cazanului.

Cochran si masina de spalat vase

Inventia a fost prezentata la Expozitia Mondiala din Columbia din 1893, ajutand la stabilirea unei piete pentru masina de spalat vase. Acest aparat a adus renume si bani pentru Josephine Cochran, la inceput hotelurile si restaurantele mari au fost cumparatorii principali.

Posta Romana a publicat un timbru in memoria doamnei Josephine Cochran, in anul 2013.

Cosul de gunoi cu pedala

Nu, cosul de gunoi nu a fost inventat de o femeie. Insa in imbunatatirea acestuia are un rol important Lillian Moller Gilbreth (1878 – 1972).

Ea a adoptat rapid entuziasmul sotului ei pentru eficienta la locul de munca. Metoda lor de studiu a oferit un mijloc sistematic de a identifica si analiza numarul de miscari si cantitatea de timp necesar pentru a indeplini o anumita sarcina. Au constatat ca aruncarea gunoiului in tomberoane si pastrarea curateniei este un factor important in descresterea eficientei activitatii la locul de munca. Totodata, dupa atingerea cosului de gunoi, trebuia sa se spele mainile. Mult timp irosit.

Trebuie eficientizat activitatea! Asa a venit ideea unui cos, care nu trebuie sa fie atins cu mana. Un cos de gunoi cu pedala.

In 1926 a devenit prima femeie membra a Societatii Americane a Inginerilor Mecanici, iar in 1935 a devenit prima profesoara la scoala de inginerie.  De asemenea, a fost prima femeie care a primit medalia Hoover, acordata in 1966 pentru serviciul public ca inginer industrial.

Brevete – Aparate de curatat geam

O alta inventatoare in industria curatarii tine recordul la brevete inregistrate, in America, la dispozitive de curatat geamuri.

Numele Annei Dormitzer (1830–1903) nu ne prea suna cunoscut. Insa aceasta doamna nascuta in Cehia, emigrata in America, tine recordul brevetelor legate de curatarea geamurilor.

Familia Dormitzer numara 9 membri, erau suficient de bogati pentru a tine in casa servitori. Anna Dormitzer accepta numai curatenia perfecta, insa era constienta si de pericolele curatarii geamurilor, in special a celor mari.

Ea, incepand cu 1878, a inregistrat douasprezece brevete pentru o varietate de dispozitive de spalat ferestre.

Acestea au inclus scaune si scari si o combinație a ambelor.  Era extrem de riguroasa in privinta ghidurilor de utilizare. Fiecare model avea descriere si desene foarte precise si detaliate cu aplicatiile recomandate.

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Dormitzer
https://patents.google.com/patent/US498464A/en
https://www.wethersfieldhistory.org/articles/the-woman-came-to-do-laundry/
https://foundations.uwgb.org/womensroles/
https://www.invent.org/inductees/josephine-garis-cochran
https://harkaroundthegreats.wordpress.com/2022/03/18/the-astonishing-epiphany-that-sparked-a-dishwashing-revolution-josephine-cochrane/
https://inventionland.com/
https://www.dpma.de/english/our_office/publications/ingeniouswomen/110jahrekaffeefilter/index.html
https://eu.usatoday.com/story/money/2019/03/16/inventions-you-have-women-inventors-thank-these-50-things/39158677/
http://www.women-inventors.com/
https://www.britannica.com/technology/engineering
https://www.history.com/topics/womens-history/womens-history-us-timeline