Sapunul

Sapunul

Sapunul – produs, aparent banal, care nu poate lipsi din baie. Este produsul cel mai cunoscut in procesul de eliminare a murdariei, mai ales de pe maini.

Insa ce stim despre acest produs revolutionar, care a schimbat perceptia oamenilor despre igiena?

Civilizatii antice

Arabii, chinezii

Istoria sapunului este chiar fascinanta. Primele documente scrise arata ca materialul ce poate fi considerat sapun a aparut in Babylon, in 2800 i.e.n. printr-un proces simplu: fierberea grasimilor cu cenusa.

Papirusul Ebers, datat din 1550 i.e.n., dezvaluie in mod similar ca egiptenii antici se spalau cu o combinatie de uleiuri de plante si sare alcalina, in timp ce chinezii, in timpul dinastiei Zhou (c. 700-221 i.e.n.), au amestecat cenusa de plante cu cochilii zdrobite pentru a produce o substanta chimica folosita pentru indepartarea petelor.

Mentiune sapun Papirus Ebers

Romanii

Mitul roman spune ca sapunul si-a castigat numele de la Muntele Sapo, un loc legendar de ritual de sacrificiu din imprejurimea orasului Roma, mediu perfect pentru contopirea grasimilor animale si a cenusii. Dupa ploi abundente, aceasta noua substanta s-a varsat in Raul Tiber. Femeile care spalau au observat in scurt timp impactul pozitiv pe care il avea asupra hainelor murdare. Sapunurile timpurii nu au fost utilizate pentru igienizarea corpului, avand miros urat, ci aveau rol mai degraba in spalarea textilelor.

manufactura de sapun in Pompei

Descoperirea unei intregi fabrici de sapun intre ruinele Pompeii, unul dintre orasele distruse de eruptia Vezuviului in 79 d.Hr., sugereaza ca acest produs era foarte cunoscut in Imperiul Roman, si deja au avut o „industrie” a sapunului.

Arabii – sapunul din uleuri vegetale

Arabii au produs sapunul din ulei vegetal, cum ar fi uleiul de masline sau alte mirodenii, cimbrul era cel mai preferat. Sapunul arabic era parfumat si colorat, iar denumirea sa de Aleppo pare sa arate localitatea de provenienta, orasul cu nume identic din Siria.

Sapun Al4ppo

Istoria exacta al sapunului dur se pierde in timp, exista sute de povesti si legende despre crearea lui. Chiar sunt vehiculate numele reginei egiptene Cleopatra si siriene Zenobia, ca si beneficiari, insa istoricii moderni nu pot confirma.

Primele mentiuni scrise provin din secolul al VIII-lea d.Hr., iar pana la Cruciade a devenit una dintre cele mai vandute marfuri ale teritoriilor siriene. Soldatii intorsi acasa in Europa au adus aceasta noutate, iar europenii au inceput sa produca propriile variatii.

Productia europeana de sapun a fost localizata in zona mediteraneana in prima perioada, si a inceput sa raspandeasca odata cu venirea producatorilor musulmani in Spania si Italia, in secolul al XII-lea.

Epoca medievala

De-a lungul timpului, ingredientele sapunului au devenit mai cunoscute, insa produsul finit era inca scump. Mestesugarii erau obligati sa plateasca taxa grea pe toata cantitatea produsa. Din cauza costurilor mari de productie si ale impozitelor uriase, sapunul avea pretul piperat.

Pe continent pretul produsului a fost redus semnificativ in 1791, chimistul francez Nicolas Leblanc a brevetat o metoda noua de fabricare a sapunului. A inlocuit cenusa de lemn, elementul de baza, cu o sare obisnuita, si asa, printr-un proces chimic, a produs cu costuri mai mici.

Leblanc - metoda noua de fabricare sapun

Revolutia industriala

Progresele tehnologice care au caracterizat Revolutia industriala l-au explodat popularitatea sapunului. De-a lungul anilor 1800 progresele in domeniul instalatiilor sanitare au inceput sa permita scaldarea mai frecventa. Din acest motiv, sapunul dintr-un obiect de lux s-a transformat in necesitate.

Un rol important a avut si descoperirea relatiei dintre glicerina, grasimile si acizii grasi de chimistul francez Eugene-Michel Chevreul, in 1823.

Este interesant faptul ca produsul s-a raspandit in Anglia dupa ce taxa uriasa a fost abrogata in 1853.

Comertul cu sapunul

La mijlocul secolului al XIX-lea sapunurile s-au diferentiat. Cele blande si ambalate au fost dedicate pentru igiena personala, sapunul pentru baie a devenit o marfa veritabila.


Atat de interesant era acest produs ca un gangster american ingenios, Jefferson Randolph Smith, a pus la cale o escrocherie cu sapunul, un fel de joc alba-neagra. Peste bucata de sapun a fost pusa o bancnota si impachetata in hartie alba. Contra unei sume destul de mari oricine putea sa “castige” pachetul. Gangsterul a si primit porecla de “Soapy”.


Comert nu exista fara publicitate – spun expertii, iar acest fapt este evidentiat si prin aparitia primelor reclame tiparite la aceste produse.

reclama tiparita sapun

Varianta lichida a sapunului a aparut tot in aceasta perioada, in 1865 William Shepphard a patentat acest produs. Popularitatea a crescut dupa crearea sapunului Palmolive in 1898 de catre B.J. Johnson.


Tu stii de unde vine expresia engleza „soap opera” (telenovela)? Da, are legatura cu sapunul. Producatorii de sapun americani au platit multi bani pentru publicitate in cadrul emisiunilor zilnice radio dedicate gospodinelor. Aparitia televiziunii a atras dupa sine si aparitia reclamelor video, in cadrul serialelor, pe micile ecrane.


Prezent

In secolul XX. a crescut nivelul de trai al oamenilor, s-a intensificat consumul acestui produs de uz casnic, au aparut si variante pentru uz comercial si industrial.
Forma si ingredientele variate ofera tuturor utilizatorilor solutii ideale, de la sapunurile solide pentru oaspeti, folosite in hoteluri pana la cele lichide.
Produsele de curatare si intretinere de azi sunt fabricate din ingrediente mai blande, avand aceeasi forta de curatare. Prin formule concentrate putem economisi apa, reducem costurile de transport si cantitatea deseurilor.

Viitor

In industria curatarii este esentiala inovatia pentru a dezvolta produse rentabile, eficiente din punct de vedere al resurselor si sigure pentru oameni si mediu.

Cum va evolua sapunul in urmatorii ani?

Nimeni nu poate sa prezica viitorul. Evolutia bacteriilor si a virusilor atrage dupa sine evolutia acestor produse de curatat.

Surse:

https://www.theguardian.com/world/from-the-archive-blog/gallery/2020/mar/12/soap-saves-lives-adverts-in-the-guardian-after-the-spanish-flu-outbreak
https://thescrubba.com/blogs/news/the-incredible-history-of-soap-in-10-fantastic-facts
https://www.cleaninginstitute.org/understanding-products/why-clean/soaps-detergents-history
http://www.soaphistory.net/
https://www.descopera.ro/cultura/13551498-omenirea-si-igiena-corporala-o-istorie-incomoda
https://edition.cnn.com/2013/03/26/living/real-simple-cleaning-through-the-ages/index.html
http://www.pompeiiinpictures.eu/R6/6%2001%2015.htm
https://brewminate.com/the-dirty-history-of-soap-since-ancient-mesopotamia/
www.wikipedia.org