Cercul lui Sinner

Cercul lui Sinner

Un proces de curatare profesionala nu este complet fara identificarea suprafetei, a murdariei, alegerea detergentilor si ustensilelor, identificarea necesarului de forta de munca. Elementele de baza care determina procesul de curatenie profesionala sunt foarte bine exprimate in Cercul Sinner. Acest instrument a fost inventat in 1959 de dr. Herbert Sinner, inginer chimist in compania germana Henkel, si a fost folosit in procesul de spalare a textilelor.

Acest Cerc are intotdeauna 4 elemente, care sunt invers proportionale. Cele patru variabile ale cercului Sinner sunt: chimia, temperatura, timpul de contact, efectul mecanic. Acesti patru factori se afecteaza reciproc. Cresterea dimensiunii unui factor inseamna automat ca totalul celorlalti trei devine mai mic. In schimb, reducerea dimensiunii unui factor creste automat dimensiunea altor factori.

Un exemplu extrem de elocvent este procesul de spalare a vaselor. Daca alegem sa spalam vasele murdare cu apa rece, factorul de temperatura este foarte mic. Aceasta inseamna ca unul sau mai multi dintre ceilalti factori ai Cercului lui Sinner trebuie sa devina mai mari. Trebuie sa frecam mai tare (mai mult efect mecanic), sa lasam la inmuiat vasele mai mult timp (factorul de timp) sau sa folosim mai mult detergent (chimie).

Daca utilizam apa foarte calda (factor de temperatura), va trebui sa actionam mecanic mai putin, sa inmuiam mai putin timp si / sau sa utilizam mai putin detergent.

Prin urmare, este fundamental sa cunoastem fiecare variabila, ca sa efectuam intotdeauna o curatare de calitate, fara a provoca degradarea suprafetei tratate.

CHIMIA

Acesta este unul dintre factorii fundamentali, deoarece este intotdeauna necesar sa alegem produsul care se potriveste cel mai bine modului de curatare.

Alegerea substantei depinde de murdaria care trebuie indepartat (detergenti de intretinere, degresant, detergenti anti-calcar, decapanti etc.), de tipul suprafetei.

Factorii decisivi in utilizarea detergentilor sunt: concentratia, timpul de actiune si compozitia produselor utilizate. Cu cat concentratia este mai mare si/sau substanta activa este mai agresiva, cu atat performantele de curatare sunt mai bune. Atentie insa! Ingredientele excesiv de agresive si concentratiile excesiv de mari pot deteriora atat suprafetele, cat si ustensilele de lucru utilizate.

Un alt factor important este valoarea pH-ului. Valoarea pH-ului variaza intre 0,0 si 14,00, unde 0,0 este cel mai puternic nivel acidic, iar 14,0 este cea mai puternica valoare alcalina.

acid-neutru-alcalin pe scala

In majoritatea cazurilor, detergentii cu pH acid sunt eficienti in combaterea depunerilor de calcar si al murdariilor minerale. Detergentii cu un pH alcalin au eficienta ridicata impotriva uleiurilor si grasimilor organice si anorganice.

TEMPERATURA

Temperatura apei, a incaperii, sau a suprafetei de lucru influenteaza, de asemena, rezultatul final. Din acest motiv acest element din Cercul Sinner are un rol foarte important in curatarea profesionala.

In cazul actiunii de degresare, o temperatura mai ridicata contribuie la rezultate mai bune, intr-un timp mai scurt, utilizand mai putin detergent si forta mecanica. Explicatia este foarte simpla: temperatura contribuie la accelerarea indepartarii murdariei – in special a grasimilor.

TIMPUL DE CONTACT

Timpul este influentat de tipul de suprafata, de murdaria acumulata, de detergentul utilizat (toate necesita un timp minim pentru actiune). Un alt factor este daca se va organiza actiunea de curatare prin aplicare manuala sau cu masina de curatat.

Fiecare produs are caracteristici bine definite, cu timp de actiune recomandat de producator, pe baza testelor executate.

Cu cat durata ciclului de curatenie este mai lunga, cu atat sunt mai bune performantele de curatare. Daca obiectivul este atingerea unui ciclu cat mai scurt, ceilalti factori trebuie sa compenseze in consecinta.

EFECTUL MECANIC

Cercul Sinner nu este complet fara elementul de forta mecanica. Acesta cuprinde toate actiunile prin care se indeparteaza murdaria de pe suprafata de lucru.
Aceasta actiune poate fi manuala (ex. stergerea prafului cu o carpa), sau mecanica, in cazul utilizarii unei masini sau al unui echipament specific pentru desfasurarea activitatii.

Forta fizica este importanta pentru a indeparta murdaria dintr-o zona si, prin urmare, este esential sa folosim echipamentul potrivit pentru un rezultat exceptional.

In acest sens, este fundamental sa cunoastem perfect instrumentele care pot fi utilizate la curatarea profesionala, deoarece utilizarea necorespunzatoare poate provoca o deteriorare rapida a suprafetelor.