Ce este pH?

Ce este pH?

In acest articol cautam raspuns la intrebarile ce este pH-ul si la ce ne este de folos? Toti am auzit de pH. Ne-am intalnit cu notiunile pH neutru, acidic sau pH alcalin. Dar ce inseamna? In activitatile de zi cu zi avem nevoie de cunoasterea pH-ului?

Ce este pH? Ce inseamna indicator pH?

Indicatorul pH este o masura a concentratiei ionilor de hidrogen (H+) dintr-o solutie, care indica daca solutia este acida, alcalina sau neutra.

A fost introdus pentru prima data de catre chimistul danez Soren Peder Lauritz Sorensen, in 1909. Sorensen a dezvoltat acest concept pentru a masura aciditatea si alcalinitatea solutiilor intr-un mod mai convenabil si precis.

Ce legatura are pH-ul cu berea?

Intre anii 1901-1938, Sorensen a fost directorul departamentului chimic al prestigiosului laborator Carlsberg din Copenhaga. Laboratorul a fost deschis de catre fondatorul fabricii de bere, JC Jacobsen, in anul 1875, cu scopul de a produce cea mai buna bere din lume.

Desi multi suntem recunoscatori pentru berea produsa, Sorensen are o contributie mult mai importanta in domeniul cercetarii stiintifice. In 1909, in timpul studiilor despre efectul pe care ionii il au asupra proteinelor, chimistul a incercat mai multe metode de masurare a aciditatii substantelor. Sorensen descrie doua metode, prima are la baza electroliza, iar cea a doua consta in compararea culorilor esantioanelor cu un set de indicatori preselectat.

Aceasta scala este folosita si in prezent pentru a descrie caracterul acid, alcalin sau neutru a substantelor.

Aceste masuratori de pH sunt folosite in varii domenii, precum medicina, chimia, industria cosmetica, industria curatarii.

De ce este important pH-ul?

Indicatorul pH este esential in chimie, biologie si alte domenii stiintifice, deoarece ajuta la caracterizarea si controlul proprietatilor chimice ale substantelor. Cunoasterea pH-ului este utila in multe aplicari, inclusiv in industria alimentara, agricultura, medicina, industria curatarii.

Iata cateva exemple de produse cu diferite valori de pH:

 • Apa pura, apa distilata: are un pH aproape de 7 si este considerata neutra
 • Acid gastric: 0-1
 • Suc de lamaie: 2-3
 • Sifon sau apa tonica: in jur de 3
 • Cafea neagra: in jur de 5
 • Urina: 6.0
 • Lapte: 6.5-6.8
 • Sange: 7.34–7.45
 • Apa de mare: 8
 • Detergent pentru vase: 8-9
 • Amoniac: 11.5
 • Inalbitor: 12.5
 • Var nestins: 13.0
 • Soda caustica: 13.9
Ce este pH? Ce contine scala pH?
Scala_PH

Cunoasterea pH-ului este importanta in diverse aplicari practice. De exemplu, in industria alimentara pH-ul este monitorizat pentru a asigura calitatea si siguranta produselor. In medicina se utilizeaza pentru a evalua echilibrul acid-alcalin al organismului. In agricultura pH-ul solului afecteaza cresterea plantelor, iar in protejarea mediului ajuta la monitorizarea poluarii si a calitatii apei. In industria curatarii ajuta in alegerea produsului adecvat eliminarii murdariei fara a deteriora suprafata.

pH-ul produsului influenteaza procesul de curatare?

Absolut. Alegerea corecta a produselor de curatare bazata pe pH-ul murdariei poate face diferenta intre o curatare eficienta si una ineficienta. Este esentiala in prevenirea deteriorarii si mentinerii integritatii suprafetelor. In comert sunt disponibile solutii definite ca „universale”, care in gospodarii pot avea efect pozitiv. In industria curatarii profesionale insa, pentru a avea un rezultat bun si economic, trebuie luate in seama mai multi factori.

 • Murdaria uleioasa sau grasa poate fi eliminata cu detergenti de curatare alcaline, cum ar fi sapunurile si detergentii profesionali special concepute.  
 • Murdaria acidoasa (cum ar fi petele de cafea sau de suc de fructe) poate fi eliminata cu substante de curatare cu un pH scazut.
 • Depunerile de calcar din toalete pot fi eliminate cu un detergent sanitar acidic, cu pH intre 0 si 4.
 • Murdarie pe baza de proteine (petele de sange) pot fi mai usor eliminate cu ajutorul solutiilor care au un pH usor alcalin.
 • Unele suprafete, cum ar fi marmura sau aluminiul, sunt sensibile la solutiile foarte acide sau alcaline. Prin urmare, este esential sa se utilizeze produse de curatare cu un pH potrivit pentru a nu le deteriora.
 • Pentru intretinerea profesionala zilnica este obligatoriu sa folosim produse adecvate. Produsele cu pH neutru sunt acelea care afecteaza in cea mai mica masura sanatatea utilizatorilor si mediul inconjurator.

In concluzie, in industria curatarii, cunoasterea pH-ului murdariei si selectia corecta a substantelor de curatare cu un pH potrivit sunt esentiale. Pentru a asigura o curatare eficienta si pentru a preveni deteriorarea suprafetelor trebuie analizate atat murdaria, cat si solutia de eliminare. Este important sa se tina cont de cum pH-ul afecteaza procesul curatarii si sa fie alese produse adecvate in functie de tipul de murdarie si de suprafata care trebuie curatat. In toate cazurile este obligatoriu folosirea manusilor de protectie.

Ai stiut?

 • Termenul „pH” a fost conceput de Sorensen, insa este un mister de ce a ales litera “p”. Poate proveni din franceza ”puissance”, sau din germana „Potenz, sau daneza „potens. Toate expresiile au semnificatia de „putere” sau „potential„. Unii cercetatori considera ca este preluata din limba latina, „pondus„, insa nu s-au gasit dovezi in acest sens in documentele lui Sorensen.
 • Ca si punct de referinta este considerata apa pura la 25°C cu un pH de 7, adica este neutra. Neutralitatea nu este exact 7 la 25°C, dar cifra 7 serveste ca un numar de referinta in majoritatea cazurilor. Neutralitatea apare cand concentratia ionilor de hidrogen ([H+]) este egala cu concentratia ionilor de hidroxid ([OH−]), sau cand activitatile lor sunt egale.
 • pH-ul se masoara pe o scala logaritmica cu valori intre 0 si 14
 • Prima metoda de masurare electronica a pH-ului a fost inventat de Arnold Orville Beckman, un profesor de la California Institute of Technology, in 1934. Masuratorul de pH cantarea aproape 7 kg, dar a reprezentat o imbunatatire substantiala fata de un laborator plin de echipamente delicate. Avea un mare avantaj: era transportabil.
 • Masurarea pH-ului in apa de mare este complicata din cauza proprietatilor chimice ale apei sarate. Din acest motiv in oceanografie exista trei scale de pH distincte.
 • S.P.L. Sorensen a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru chimie, respectiv fiziologie si medicina. Din pacate, nu a castigat in niciun an.
 • Pe data de 29.05.2018 Google a omagiat S.P.L. Sorensen pe pagina sa, prin Google Doodle, oferind utilizatorilor un joc amuzant.

Surse:

www.carlsberg.com/ro-ro/betterments/ph-scale
momenteistorice.ro/cine-a-inventat-termenul-ph
wikipedia.org
google.com
https://searchengineland.com/s-p-l-Sørensen-google-doodle-doubles-as-a-quiz-on-ph-levels-of-food-soap-batteries-299244
https://time.com/5293496/google-doodle-ph-scale-spl-Sørensen/
https://warbletoncouncil.org/s-p-l-Sørensen-11740
https://publications.iupac.org/pac/1985/pdf/5703×0531.pdf
https://www.nobelprize.org/nomination/archive/show_people.php?id=8972
https://ro.eferrit.com/definirea-ph-ului-si-ecuatia-in-chimie/
https://web.archive.org/web/20181106180207/https://eands.caltech.edu/origins-birth-of-the-ph-meter/
https://goldbook.iupac.org/terms/view/P04524
https://old.iupac.org/publications/books/gbook/green_book_2ed.pdf pg.59-62