Sapun lichid sau sapun solid?

Sapun lichid sau sapun solid?

Sapun lichid sau sapun solid? Ce sa alegem? Care sunt beneficiile acestora?

Gama variata de sapun disponibil pe piata ne ajuta in eliminarea murdariei de pe maini sau chiar de pe intreg corp. Produsele sunt disponibile intr-o mare varietate de compozitie, ambalaj, in format solid sau lichid. De ce sa alegem sapun lichid? Sau de ce sa alegem sapun solid?

Sapun solid in mana
sursa foto:pixabay.com / autor: 422737

In Uniunea Europeana, produsele cosmetice, inclusiv sapunurile, sunt reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 privind produsele cosmetice. Acest regulament stabileste cerintele si standardele de siguranta pentru produsele cosmetice care sunt comercializate in UE. In ceea ce priveste sapunurile, acestea sunt considerate produse cosmetice daca sunt destinate sa curete si sa ingrijeasca pielea. Regulamentul impune cerinte stricte cu privire la compozitia, etichetarea, testarea si notificarea produselor cosmetice.

Istoria sapunului este fascinanta, avantajele folosirii sunt semnificative. Unii apreciaza varianta solida, altii cea lichida. In industria ospitalitatii este mai preferat sapunul lichid.

De ce sa alegem sapun lichid?

Avantajele sapunurilor in format lichid sunt multiple, urmeaza 10 dintre cele mai mari avantaje ale utilizarii sapunului lichid.

  1. Un mare avantaj consta in igiena si evitarea contaminarii. Sapunul lichid vine in recipiente sigilate care previn expunerea la aer si contaminare, reducand riscul de degradare. In comparatie, sapunurile solide pot aduna bacterii sau sa fie expuse la mediul inconjurator, ceea ce duce la pierderea igienei.
  2. Pe locul doi enumeram usurinta in utilizare. Sapunul lichid este mai usor de utilizat in cazul copiilor sau a persoanelor cu mobilitate redusa. Nu necesita frecare pentru a genera spuma, poate imbunatati frecventa si eficacitatea spalarii mainilor.
  3. Sapunurile sunt disponibile intr-o larga varietatea de formule si mirosuri. Sapunurile lichide disponibile le permit utilizatorilor sa aleaga produsele potrivite pentru tipul lor de piele si preferintele personale.
  4. Un alt aspect important este proprietatea de a mentine umiditatea pielii. Unele contin ingrediente speciale, precum glicerina sau uleiuri esentiale, care pot ajuta la mentinerea hidratarii pielii, chiar si dupa spalare.
  5. Sapunurile lichide au tendinta de a lasa mai putine reziduuri pe suprafata mainilor si in chiuveta, comparativ cu cele traditionale. Sapunurile solide pot dezintegra in bucati mai mici.
  6. Sapunurile lichide pot fi adaptate pentru aplicari pe tot corpul, fata sau maini, in functie de formula. Aceasta permite o utilizare mai flexibila in comparatie cu sapunurile solide care sunt adesea special create pentru anumite zone.
  7. Avand format lichid, nu mai este nevoie de apa pentru a aplica pe piele, in eliminarea murdariei de pe maini. Reducerea cantitatii apei la spalarea mainilor este un beneficiu.
  8. Aspectul estetic nu este de neglijat. Sapunurile lichide pot confera eleganta si rafinament in baie. Datorita varietatii de recipiente atractive si designuri de dozatoare disponibile pe piata, baia poate fi deveni un loc special.
  9. Dozatoarele de sapun lichid sunt prevazute cu pompite, ceea ce permite utilizatorilor dozare precisa. Utilizatorii au posibilitatea sa dozeze cantitatea exacta de sapun necesara pentru spalare. Aceasta duce la economie de sapun si la reducerea risipei.
  10. In spatii publice lichidul din dozatoare poate fi mai igienic, deoarece utilizatorii nu trebuie sa atinga sapunul pentru a-l utiliza. In acest mod este prevenit transmiterea bacteriilor intre utilizatori.

In procesul de alegere este important sa se acorde atentie si ingredientelor pe care le contin. Cu produse atent alese se poate evita iritatiile pielii sau alergiile. Este intotdeauna recomandat sa fie achizitionate produse de inalta calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Surse:

https://www.cleaninginstitute.org/understanding-products/why-clean/soaps-detergents-history
https://thescrubba.com/blogs/news/the-incredible-history-of-soap-in-10-fantastic-facts
http://www.soaphistory.net/
https://www.theguardian.com/world/from-the-archive-blog/gallery/2020/mar/12/soap-saves-lives-adverts-in-the-guardian-after-the-spanish-flu-outbreak