Ce este mopul?

Ce este mopul?

Cum definim mopul?

In zilele noastre prin mop se intelege capatul instrumentului de stergere, ca piesa separata de sistemul de prindere la coada, detasabila. Mopul este folosit si raspandit pe tot mapamondul, insa prea putine stim despre istoria acestui obiect.

Cuvantul (pe atunci scris ”mappe”) este mentionat in engleza inca din 1496, insa instrumentul acela difera enorm de cel pe care definim azi mop. Mopul, cum cunoastem in zilele noastre, ca si foarte multe dintre uneltele uzuale, are o istorie interesanta.

Uneltele de curatare sunt parte a civilizatiei umane, evoluand de la instrumente rudimentare la gadgeturi sofisticate.

Curatenia si procesul de curatare era foarte importanta si in antichitate. Pe masura ce civilizatiile au inflorit, la fel si nevoia de curatenie a evoluat. De la egiptenii meticulosi la romanii organizati, fiecare cultura a avut practicile sale de curatare. Maturi si mopuri fabricate din materiale disponibile local au devenit simboluri ale igienei, reflectand importanta curateniei.

Revolutia industriala a adus tehnici de productie in masa, au fost inlocuite variantele traditionale, fabricand modele standardizate de mopuri.

Ultimele 150 de ani au adus multe schimbari, uneltele handmade din diferite textile au fost inlocuite cu produse dedicate, inventiile sunt la zi. In zilelele noastre, prin folosirea diferitelor echipamente si ustensiile performante prevenim infectiile si raspandirea bolilor.

Cine a inventat mopul?

Numele persoanei care a inventat mopul este, de fapt, incert. Unii cred ca inventatorul a fost numit Samuel Fuller, in timp ce altii sunt convinsi ca a fost un barbat pe nume Charles Wheeler. Adevarul poate nu va fi cunoscut niciodata! Ceea ce stim este ca mai multe persoane si-au creat inventiile separat unul de celalalt in acelasi timp.

Sigur este insa faptul ca brevetul mopului, cum cunoastem azi, a fost obtinut de Thomas W. Steward, un inventator afro-american, pe 13 iunie 1893.

Mopul lui Steward este considerat primul mop modern, conceptia fiind unica. Mopul era realizat din fire, a fost considerat inventiv in procesul de curatare, organizarea curatarii a devenit mai usoara si mai rapida.

Secolul al XX-lea a fost martorul unui salt inainte odata cu introducerea materialelor sintetice. Avantajele au fost clare – durabilitate, flexibilitate si usurinta in fabricare, ceea ce a dus la adoptarea pe scara larga a mopurilor sintetice.

In 1950, Peter Vosbikian a dezvoltat un mop cu burete care folosea o parghie si o banda plata de metal pentru a apasa pe mopul umed si a-l stoarce uscat. Acest “sistem” elimina nevoia de a se apleca si de a stoarce mopul cu mana.

Mopul lui P. Vosbikian

Din ce material este fabricat mopul?

Mopurile de astazi sunt fabricate din diverse materiale care le permit sa curete podelele si sa absoarba murdaria mai eficient.

Evolutia a facut mopul si mai adaptabil la diferite lucrari de curatare. In anii 1990 au aparut si variante de unica folosiinta, insa aveau eficienta scazuta si au generat multe deseuri.

In 1999, Scotch Brite a lansat un nou mop umed realizat din celuloza naturala si intarit cu sarma interioara de poliester. Celuloza nu lasa scame fata de un mop de carpa si absoarbe de 17 ori greutatea sa uscata.

Odata cu progresul, au venit si preocuparile cu mediul. Uneltele de curatare traditionale si sintetice lasa amprente ecologice. Secolul XXI a fost martorul unei schimbari in preferintele consumatorilor, cu o cerere tot mai mare pentru alternative ecologice. Materialele si practicile durabile castiga teren pe masura ce se straduie pentru o planeta mai curata.

Mopurile din zilele noastre sunt mult mai durabile si pot fi folosite de multe ori inainte de a se degrada. Unii producatori de mop se concentreaza pe codurile de culori, altii beneficiaza de tehnologia moderna de prelucrare a fibrelor sintetice. Noile tipuri de fibre si componente usoare imbunatatesc tehnica de productie, folosire a produselor.

Cate tipuri de mopuri exista?

Mopurile disponibile in comert pot fi clasificate dupa diferite caracteristici: formatul, materialul din care este confectionat, modalitate de stergere (uscat sau umed), etc.

Pe baza de constructie putem defini doua mai tipuri, mopurile cu snur, numite si tip “spagete”, si cele plate. Orice forma are mopul, caracteristicile sunt specifice ficarui produs, datorita multitudinii de materii prime folosite.

Mopurile trebuie alese in functie de aplicari, cele de bumbac sunt mult mai ieftine fata de variantele fabricate cu mai multe tipuri de fire, microfibre, etc.

1. Mopul cu snur (fire sau banda)

Avantajul mopurilor cu snur, cunoscute ca si de tip “spagete”, consta in disponibilitate si pretul lor. In procesul de fabricatie firele sau benzile subtiri sunt strans legate prin manson.  

Aceste tipuri de mopuri sunt concepute pentru stergerea podelelor nu prea murdare si cusuprafete reduse, pot fi folosite atat in stare umeda cat si uscata. Sunt disponibile cu fire din bumbac, sau din materiale sintetice. Variantele cu continut sintetic sunt mai scumpe, mai eficiente si durabile. Pentru a actiona nu este nevoie de o galeata specific conceputa, din acest motiv aceste tipuri sunt mai ieftine.

Una dintre principalele probleme legat de mopurile cu snur este riscul de contaminare incrucisata. Pe masura ce mopurile cu snur sunt scufundate in mod repetat in aceeasi galeata cu apa, acestea pot raspandi murdaria si germenii dintr-o zona in alta, crescand sansele de contaminare.

O alta problema este legat de firele si mansonul. Firele pot sa se desprinda si eliminarea lor de pe suprafata umeda necesita actiuni in plus, care creste timpul de stergere.

Poate sa apara pericol si din cauza posibilitatii dificile de stoarcere totala a apei din mop, lasa podeaua atat de umeda incat exista pericolul de alunecare.

Ca si un alt dezavantaj putem defini curatarea ingreunata a mopului. De foarte multe ori aceste mopuri trebuie curatate manual, unele variante nu rezista la spalari repetate in masini de spalat.

2. Mopul plat

Mopurile plate sunt o inovatie mai noua in curatarea podelei si ofera mai multe avantaje fata de mopurile traditionale cu snur. Mopurile plate sunt usor de utilizate datorita formei lor subtiri. Designul si caracteristicile lor inovatoare le fac optime pentru rutinele zilnice de curatare.

Un alt avantaj al mopurilor plate este capacitatea lor de a curata eficient zonele inguste. Designul mopurilor plate le permite sa ajunga cu usurinta sub mobilier, in colturi, asigurand o curatare impecabila. Mopurile plate sunt concepute pentru a minimiza problemele de scame, facandu-le ideale pentru mentinerea unei podele curate intr-un proces de curatare profesionala.

Datorita multitudinii de marimi, mopurile plate sunt des folosite pe suprafete insemnate.

Rezultatul curatarii este influentata de procentajul folosit din fiecare tip de materie prima in tesatura. Un material popular pentru mopurile plate este microfibra, cunoscuta pentru performanta sa excelenta de curatare. In combinatie specifica cu bumbac, polyester sau vinyl fac fata oricarei provocari de indepartare murdarie de pe suprafete.

Mopurile plate functioneaza perfect in sisteme de carucioare, cu galeti dedicati. Astfel riscul de contaminare incrucisata scade, in timpul procesului de curatare mopul este introdusa in galeti diferiti.

Un alt mare avantaj consta in procesul de curatare al mopului plat. Aproape toate tipurile de mopuri plate pot fi spalate in masina de spalat, unele la temperature joase, altele in apa fierbinte.

Ce trebuie stiut despre intretinerea mopurilor?

Orice obiect care este folosit se degradeaza in timp. Este esentiala longevitatea produselor, cu intretinere se mentine eficacitatea si economisim si bani. Nu este de neglijat nici aspectul generarii deseurilor. Cu ustensiile corect intretinute rezultatul final va fi exceptional.

Iata cateva sfaturi in intretinerea mopurilor:

  • Sa se foloseasca mopul adecvat activitatii, mopurile sunt concepute pentru curatarea a diferite tipuri de suprafete. Pentru curatarea suprafetelor poroase sa se foloseasca mop dedicat.
  • Mopurile noi se recomanda a fi spalate inainte de prima utilizare – garanteaza asezarea perfecta a mopulului pe talpa si efecte ridicate de curatenie
  • Marimea mopului plat sa fie adaptat la talpa, pentru a evita degradarea accentuata care ingreuneaza activitatea.
  • Se spala mopurile cat mai repede dupa utilizare
  • Este important sa se spele detergentul de pardoseli din mop. In caz contrar detergentul de pardoseli si cel de spalare pot intra in reactii chimice nedorite si sa afecteze tesaturile
  • Se tine cont de informatiile trecute pe eticheta produsului (temperatura de spalare, detergenti folositi, etc)
  • Nu spalati mopurile de microfibra impreuna cu cele din bumbac
  • Din procesul de intretinere mop trebuie exclus balsamul de rufe, care poate degrada tesatura
  • Mopul spalat sa nu fie lasat umeda pentru mult timp – exista riscul de a se mucegai. Este recomandat uscarea la aer sau in uscatoare profesionale, conform instructiunii producatorului.

De ce si cum curatam mopul?

Evident este ca un echipament murdar lasa in urma resturi sau murdarie, dand dovada de neglijenta sau lipsa de profesionalism. Ca sa se evita raspandirea germenilor in timpul stergerii este obligatorie folosirea instrumentelor bine intretinute.

Chiar daca s-a sters podeaua cu apa cu detergent, mopul nu devine automat curat. Mopul trebuie supus unor actiuni de curatare, eliminand firele de par, firimiturile prinse intre fire. O curatare a ustensilelor de curatat este obligatorie.

Mopul trebuie tratat ca si obiect cu risc major, posibila sursa de contaminare. In procesul de curatare mop, trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte: prezenta a mai multor tipuri de germeni si bacterii, tipul firelor, gradul de murdarire, recomandarile producatorilor.

Pasii curatarii mopului

Primul pas este eliminarea firelor de par sau altor reziduuri agatate prin scuturare/periere, dupa care se prespala. Procesul de clatire la prespalare sa se faca cu multa apa. Pentru un rezultat bun este propus sa se foloseasca apa fierbinte, tinand cont de materialul mopului.

Mopul introdus in apa se rasuceste de mai multe ori, se stoarce, se schimba apa. Se procedeaza astfel de mai multe ori, pana cand acesta va deveni curat.

Cateva gospodine folosesc otet ca si dezinfectant, pentru inlaturarea germenilor. Poate fi folosit si inalbitor in acest proces de curatare, insa trebuie verificat eticheta mopului pentru a preveni deterioarea. Mopurile profesionale sunt concepute in asa fel incat sa fie spalate in masini de spalat automate, la temperaturi inalte. Orice tip de mop se foloseste, primul pas este indepartarea murdariei grosiera inainte de spalare. Se recomanda un ciclu cu prespalare, acest proces sa se faca fara nici un detergent adaugat.

Trebuie intotdeauna citite instructiunile producatorilor pentru a adapta recomandarile specifice de spalare tipului de mop utilizat.

Dupa ce a fost spalat, mopul trebuie lasat sa se usuce. Ideal ar fi uscarea mopurilor in aer liber pentru a preveni dezvoltarea mirosurilor neplacute sau a mucegaiului. Daca se foloseste un uscator profesional, temperatura de uscare sa fie conform cu recomandarea producatorului.

Viitorul

Azi nici nu putem prezice ce schimbari sau inventii vor aparea in urmatorii ani. Evolutia tehnologiei universale este accentuata, segmentul curatarii nu este o exceptie. Poate prin noi materiale, poate prin echipamente sofisticate, smart, poate prin abordari diferite, clar este ca in urmatorii ani vom avea surprize si in segmentul curatarii.

Surse:

https://www.thoughtco.com/thomas-stewart-the-mop-4077038
https://www.assist-trend.hu/tudasbazis_tartalom_6/mopok_268
https://www.getonedesk.com/blog/what-is-a-mop
https://www.thespruce.com/common-mop-types-1901121
https://www.getonedesk.com/blog/steam-mop-vs-traditional-mop
https://www.getonedesk.com/blog/how-to-clean-a-mop
http://www.madehow.com/Volume-7/Mop.html
https://ehclean.com/blog-detail-european-house-cleaning-maid-services.html?pid=42
https://www.cncycleaning.com/news/history-and-future-of-a-mop-46034360.html
https://www.jesun.com/blog/when-were-mops-invented-the-history-of-cleaning-tools
https://www.janitorialmanager.com/blog/when-was-the-mop-invented-and-more-fun-facts-to-make-you-think-about-cleaning/
https://heysingaporeblog.wordpress.com/2023/03/03/who-invented-the-mop/
https://www.kellyclean.net/news-and-events/thomas-w-stewart-improver-of-the-mop/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mop
https://ohsospotless.com/types-of-mops/
https://www.wizmops.com/origins-of-the-common-mop/
https://bestcleaningtool.store/2024/01/10/the-history-of-mops-and-brooms-from-straw-to-synthetic-fibers/
https://www.madehow.com/Volume-7/Mop.html
https://www.merriam-webster.com/dictionary/mop
https://www.encyclopedia.com/science-and-technology/technology/technology-terms-and-concepts/mop
https://faharas.net/flat-mop-vs-traditional-mop/
https://edition.cnn.com/cnn-underscored/reviews/best-mops
https://www.zerowasteman.com/best-eco-friendly-mops/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/mar/03/can-robot-mops-self-cleaning-windows-make-housework-redundant