Servetelul umed  –  Mai mult decat o solutie igienica

Servetelul umed  –  Mai mult decat o solutie igienica

In rutina noastra zilnica, un element indispensabil, dar adesea neglijat, este servetelul umed. Acest mic obiect, discret si util, a devenit un punct de referinta in igiena personala moderna. In acest articol, vom explora mai profund aceasta inovatie, de la originea sa pana la impactul asupra mediului si perspectivele fabricarii.

Cum definim servetelul umed?

Un servetel umed este o bucata de material textil sau non-textil imbibat intr-o solutie de curatare sau lichid special. Sunt utilizate in principal pentru igiena personala, curatarea suprafetelor sau indepartarea machiajului. Cu toate ca sunt disponibile intr-o varietate de forme si dimensiuni, servetelele umede isi indeplinesc functia principala de a oferi o curatenie rapida si eficienta.

Cine a inventat servetelul umed?

Servetelele umede au o istorie interesanta. In 1957, Arthur Julius, un chimist american, a creat primul servetel umed, pe care l-a numit „Wet-Nap”. Ambalarea servetelului era realizata printr-o idee nemaiintalnita. Arthur Julius foloseste o masina de ambalare alimente transformata pentru a impacheta servetele umede.

Cladirea de unde a pornit pe drum servetelul umed.

Locul pentru amplasarea masinii era si el interesant: aparatul a fost instalat intr-o mansarda de 2.000 de metri patrati dintr-o cladire etajata din Manhattan. {1}

Servetelele umede au fost initial destinate pentru curatarea mainilor. Cu multe imbunatatiri, inventia a devenit in anii urmatori din ce in ce mai cunoscut, cu zone de aplicatii diversificate.

Julius si-a prezentat produsul la ”National Restaurant Show” din Chicago din 1960 cu mare success. Trei ani mai tarziu, printr-o intelegere cu colonelul Harland Sanders, servetelul umed a fost introdus in intregul lant Kentucky Fried Chicken (KFC).

Atat firma lui Arthur Julius, cat si produsul au evoluat, este de mentionat si faptul ca ei inventeaza primele tampoane cu alcool pentru aplicatii medicale. Tot din aceasta fabrica au iesit primele variante cu ambalaje resigilabile (1979).

Evolutia servetelului umed

De atunci, servetelele umede au cunoscut o evolutie continua, devenind o componenta indispensabila in gospodarii, in timpul calatoriilor sau in prevenirea contaminarilor cu bacterii si virusi.

Necesitatea acestor servetele de curatare la indemana a inceput cand oamenii au inceput sa calatoreasca mult. In timpul acestor calatorii, ei si-au dat seama ca este necesar sa se curete rapid si usor, fara a se opri la un hotel sau motel.

Primele companii care au profitat de acest nou produs au fost marci importante precum Kimberly-Clark si Procter & Gamble, care au avut capacitatea de a achizitiona echipamentele specializate costisitoare necesare pentru fabricarea servetelelor umede. Dar, pe masura ce tehnologia a progresat, producerea acestor prosoape umede a devenit mai accesibila, permitand si fabricilor mici sa intre pe piata cu produse personalizate.

De la inventarea servetelelor umede, in anii 1950, produsul a evoluat in multe feluri. O evolutie majora a fost introducerea servetelelor din materii prime ecologice, sau variante care pot fi aruncate in siguranta in toaleta, care se descompun in apa.

O alta inovatie in ceea ce priveste servetelele umede a fost utilizarea materialelor naturale si organice. Multe companii ofera acum servetele care sunt fabricate din materiale ecologice si nu contin substante chimice agresive.

Din ce material este fabricat servetelul umed?

Materialele utilizate pentru fabricarea servetelor umede variaza in functie de producator si de scopul final. Acestea pot fi fabricate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul sau celuloza, sau din materiale sintetice, cum ar fi poliesterul sau polipropilena.

De asemenea, unele servetele umede pot contine ingrediente active, precum alcoolul izopropilic sau extracte naturale, pentru a spori efectul lor de curatare si igienizare.

Caracteristicile servetelelor umede sunt influentate de materia prima, de fibra utilizata si de proprietatile acestuia:

  • Poliester (PET) si polipropilena (PP)

Aceste fibre de plastic sunt realizate prin extrudarea polimerului topit prin gauri mici. Sunt utilizate pe scara larga in producerea servetelelor umede, deoarece sunt renumite pentru o rezistenta buna. Au elasticitate inalta, ofera aplicari fara scurgere de lichide. Dezavantajul acestor fibre este determinat de caracteriticile electrostatice si absorbtie slaba, datorita faptului ca sunt hidrofobe.

  • Vascoza

Fibra de viscoza este o fibra chimica artificiala obtinuta din celuloza regenerata, obtinuta din lemn, stuf, paie, cu proprietati asemanatoare fibrei de bumbac si, prin urmare, provine dintr-o materie prima regenerabila. Are in mod natural proprietati bune de absorbtie si rezistenta si este cunoscut pentru moliciunea lui. Este folosit in aplicatii in care previn iritatia pielii.

  • Bumbac

In comparatie cu viscoza, are o capacitate de absorbtie mai buna, dar nu are acelasi nivel de moliciune. Bumbacul este cunoscut pentru proprietatile sale bune de curatare. In procesul de fabricatie are un important rol si pretul materiei prime, bumbacul fiind unul dintre cele mai ieftine. Ca si dezavantaj putem defini rezistenta scazuta la murdarire.

  • Lana

Un alt tip de fibra folosita in fabricarea servetelelor umede specifice este lana, fiind foarte elastic, moale, cu putere inalta de absorbare lichide. Ca si dezavantaj putem enumera rezistenta slaba la frecare, tendinta de contractie, pret mare datorita cantitatii limitate disponibile si procesului de curatare anevoios. {2}

Lana - neprelucrata
  • Pasta de lemn

Principalele tipuri de pasta de lemn sunt lemnul de esenta moale si lemnul de esenta tare; care au 3 mm si, respectiv, 1 mm lungime. Au o suprafata mare si o morfologie plata asemanatoare unei panglici care le confera proprietati bune de curatare. De asemenea, au o capacitate de absorbtie buna, dar ca dezavantaj tind sa aiba o rezistenta slaba.

In procesul de productie, pentru a deservi nevoile clientilor, aceste materii prime pot fi combinate intre ele, cele mai raspandite sunt combinatiile poliesterului cu vascoza si PET/PP cu pasta de lemn.

Care este procesul de fabricatie?

Procesul de fabricatie a servetelor umede implica mai multe etape, incepand cu selectarea si pregatirea materialelor de baza, ajungand la suprafete plane de material. Acestea sunt apoi taiate in dimensiunile dorite si imbibate in solutia specifica, care poate contine apa, agenti de curatare, parfumuri sau alte substante. Dupa aceea, servetelele sunt pliate sau rulate, la sfarsitul procesului sunt ambalate in recipiente protectoare.

Apa este ingredientul principal si serveste ca purtator si diluant pentru celelalte ingrediente. Servetelele pot contine si alcool, detergenti, agenti de hidratare, glicerina, lanolina si conservanti. Parfumul este de obicei adaugat pentru a creste atractivitatea produsului in randul cumparatorilor.

Cate tipuri de servetele umede putem defini dupa aria de utilizare?

Servetelele umede pot fi clasificate in functie de utilizare:

  • Igienice: pentru curatarea mainilor si a corpului
  • Pentru bebelusi: cu sau fara parfumuri / fara substante agresive, special concepute pentru pielea delicata a bebelusilor
  • Cosmetice: pentru indepartarea machiajului si curatarea fetei, pentru tratamente faciale
  • Dezinfectante: cu proprietati antibacteriene si antivirale
  • De uz general: pentru curatarea suprafetelor si obiectelor din gospodarie (bucatarie, baie, suprafete vitrate, mobila).
  • In cabinete medicale veterinare, ex. curatarea ochiului animalului de companie.
  • Industriale: pentru curatarea suprafetelor foarte murdare, degresare, cu ingrediente mai agresive.

Ce riscuri are folosirea servetelului umed?

In ciuda beneficiilor lor, utilizarea excesiva a servetelului umed poate avea unele riscuri. De exemplu, anumite formule pot provoca iritatii ale pielii, mai ales in cazul persoanelor cu pielea sensibila. De asemenea, aruncarea servetelelor umede in toalete poate provoca blocarea sistemelor de canalizare, Aruncate in natura contribuie la poluarea mediului inconjurator.

Ce impact are servetelul umed asupra mediului inconjurator?

Unul dintre principalele aspecte negative asociate cu servetelele umede este impactul lor asupra mediului inconjurator. Multe servetele umede sunt fabricate din materiale care nu sunt biodegradabile si pot ramane in mediul inconjurator timp indelungat. Un aspect important este costul eliminarii blocajelor din tevile de scurgere, drenaj. Servetelul, impreuna cu alte substante, cum ar fi grasimea sau detergentii cauzeaza infundarea tevilor. Componentele pot ajunge in apa, contaminand cu microplastici raurile, marea, solul si pot dauna florei si faunei. Aceste particule ajungand in corpul uman poate cauza boli cu tratamente indelungate sau chiar incurabile.

De asemenea, ambalajele pot contribui la generarea de deseuri inutile. Prin urmare, este important sa utilizam cu responsabilitate servetele umede si sa optam pentru produse biodegradabile si ambalaje reciclabile.

Previziuni pentru viitor

In viitor, se asteapta o crestere continua a cererii pentru servetele umede, in special in contextul preocuparilor tot mai mari legate de igiena si sanatate. Cu toate acestea, se anticipeaza si o schimbare in preferintele consumatorilor catre produse mai sustenabile si mai eco-friendly. Astfel, producatorii vor fi nevoiti sa investeasca in inovatii tehnologice si materiale alternative pentru a satisface aceste cerinte. O varianta noua deja a fost testata, servetelul care poate fi aruncat in vasul toaletei si care se dizolva repede.

Din punct de vedere tehnic, pe masura ce cercetatorii dezvolta agenti tensioactivi noi si imbunatatiti, versiunile viitoare de servetele umede vor contine ingrediente de curatare mai blande, insa mai eficiente. Tendintele in parfumuri si ingredientele noi vor avea, de asemenea, un impact asupra viitorului.

In concluzie, servetelul umed reprezinta mai mult decat un simplu produs de igiena – este o inovatie practica si utila in viata de zi cu zi.

Cu toate acestea, este important sa le folosim cu responsabilitate si sa fim constienti de impactul lor asupra mediului inconjurator, optand pentru optiuni mai sustenabile si eco-friendly, ori de cate ori este posibil.

Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului contine reguli stricte si in privinta diminuarii cantitatii servetelelor umede. In prima faza etichetarea produselor a fost reglementata, trebuie sa poarte un marcaj clar, lizibil si care nu se poate fi stersa. Marcajul trebuie sa informeze consumatorii cu privire la optiunile adecvate de gestionare si eliminare a deseurilor si prezenta materialelor plastice in componenta produsului si impactul negativ asupra mediului.

Ai stiut despre servetelul umed?

  • O foarte mica parte din servetele umede pot fi aruncate in toaleta, nu se dizolva, cauzeaza probleme serioase. Eliminarea blocajelor din tevi au costuri enorme.
  • Cea mai longeviva fabrica de servetele umede, compania fondata de Julius, este in continuare lider de piata, producand 150 de miliarde de servetele pe an – aproape 5.000 pe secunda. Nu exista date totalizate privind productia globala. In 2021, piata globala a servetelelor umede a fost estimata la aproximativ 21,5 miliarde USD. Cercetatorii preconizeaza o crestere in urmatorii ani, la 5,7 miliarde USD pana in 2028.
  • Dozatorul automat de servetele umede a fost prezentat de Hans Georg Hagleitnerlar in Frankfurt Am Main pe 12 octombrie 2022, primul de acest fel din lume: dispozitivul este contactless (fara atingere) si distribuie servetele umede; protejandu-i totodata continutul.
  • O campanie de curatare in 2017 a provocat indignare in randul populatiei, au fost gasite in medie 24.7 bucati de servetele umede pe 100 de metri lungime de pe coastele Angliei.
  • Un american, John French din Michigan este fondatorul unui muzeu cu peste 1.000 de servetele umede unice, de mici dimensiuni. Colectia lui French include atat servetele pentru bebelusi, cat si servetele speciale. Un produs ofera solutia pentru curatarea degetelor dactilografelor innegrite de banda de masina de scris, iar altul promite stergerea contaminarii radioactive. Nu lipsesc nici servetelele umede cu ambalaj dedicat serialului “Star Trek”{3}.

Surse poze:

{1} https://www.nicepak.com/inside-nice-pak/our-story

{2} Rob – Shorn Wool, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8463967

{3} https://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-friday-edition-1.6307421/meet-the-man-who-runs-a-moist-towelette-museum-out-of-a-planetarium-1.6307425

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wet_wipe

https://www.albaad.com/the-history-of-baby-wipes/

https://ecopeaco.com/blogs/pod/when-were-baby-wipes-invented

https://www.emedco.com/blog/safety-security-solutions/the-history-of-wet-wipes-1968

https://www.linkedin.com/pulse/part-one-what-wet-wipes-definitionhistory-zoe

https://www.theguardian.com/environment/2018/may/11/from-babies-bums-to-fatbergs-how-we-fell-out-of-love-with-wet-wipes

https://www.hknbc.com/a-news-who-invented-wet-wipes

https://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-friday-edition-1.6307421/meet-the-man-who-runs-a-moist-towelette-museum-out-of-a-planetarium-1.6307425

https://www.madehow.com/Volume-6/Baby-Wipes.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0043135420305583

https://www.nicepak.com/

https://www.wellingtonwaste.co.uk/news/wipe-the-wet-wipes-out-of-our-lives/

https://www.linkedin.com/pulse/raw-material-wet-wipes-production-1-what-spunlace-zoe?trk=portfolio_article-card_title

https://laotiantimes.com/2022/10/12/hagleitner-hygiene-international-world-first-in-hygiene-touch-free-wet-wipe-dispensing-machine/

https://www.kbvresearch.com/wet-wipes-market/

https://eur-lex.europa.eu/RO/legal-content/summary/single-use-plastics-fighting-the-impact-on-the-environment.html

https://environment.ec.europa.eu/topics/plastics/single-use-plastics/eu-restrictions-certain-single-use-plastics_en?prefLang=ro

https://ecoteca.ro/servetele-umede-absorbante-baloane-produse-din-tutun-si-alte-categorii-de-ambalaje-de-unica-folosinta-cum-le-gestionam.html

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904