Dezinfectarea suprafetelor

Dezinfectarea suprafetelor

In acest articol cautam raspunsul la intrebari esentiale referitoare la dezinfectarea suprafetelor: ce este si cum se alege un dezinfectant, cum sunt categorizate, care sunt factorii decisivi in aplicarea dezinfectantilor?

Care este diferenta intre curatare si dezinfectare?

Curatarea se refera la indepartarea germenilor, a murdariei si a impuritatilor de pe suprafete. Acest proces nu omoara germenii, ci ii indeparteaza, reducand numarul lor.

Dezinfectarea presupune utilizarea substantelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafete. Prin procesul de dezinfectie se reduce substantial nivelul germenilor de pe suprafete.

Ce este un dezinfectant? Ce este un detergent dezinfectant?

Un dezinfectant este o substanta sau un produs antimicrobian care, aplicat pe o suprafata, are ca scop distrugerea microorganismelor daunatoare, fara a provoca daune organismului infestat sau mediului

Exista produse care au doar rol dezinfectant – in acest caz intr-un prim pas trebuie sa aiba loc curatarea suprafetei, iar ulterior aplicam dezinfectantul in vederea reducerii germenilor de pe suprafetele deja curatate.

De asemenea, exista detergenti dezinfectanti, acestia curata si, utilizati conform indicatiilor din Aviz, dezinfecteaza suprafata curatata. In acest caz curatarea si dezinfectia au loc intr-un singur pas.

Din ce este compus un dezinfectant?

In componenta unui produs dezinfectant intra urmatoarele elemente:

  • componenta de baza – apa;
  • aditivi – coloranti, agenti de conservare, parfum, agenti de ingrosare;
  • modificatori de pH – acizi sau alcalini;
  • solventi – derivati de petrolium, alcooli;
  • substanta activa (dezinfectant) – clorurati, compusi cuaternari de amoniu, alcooli, aldehide, etc.

Fiecare substanta activa distruge microorganismele,  sub diferite forme.

Factori decisivi in aplicarea dezinfectantilor in vederea obtinerii rezultatului dorit sunt:
  • Concentratia / dilutia
  • Timpul de actiune

Atat concentratia, cat si timpul de actiune poate varia in functie de activitatea microbiologica, iar in Avizul produsului se specifica acesti parametri.

Produsele dezinfectante sunt reglementate de lege, atat in Uniunea Europeana, cat si in Romania, sunt avizate de catre Ministerul Sanatatii. Aceste produse sunt categorizate in grupe si mai apoi in tipuri de dezinfectanti.

Categorizarea dezinfectantilor

Subiectul nostru fiind dezinfectantii profesionali, in continuare, vom face referire la dezinfectantii aferent GRUPEI 1: Dezinfectante si produse biocide generale – in aceasta grupa fiind incluse produsele de curatenie profesionale ce sunt destinate a avea efect biocid.

In cadrul acestei grupe exista 5 tipuri de produse:

Tip de produs 1: Produse biocide pentru igiena umana – TP1

In acest grup sunt incluse produsele biocide utilizate pentru igiena umana – sapunuri, geluri

Tip de produs 2: Dezinfectante pentru spatii private si zone de sanatate publica si alte produse biocide – TP2

Produsele utilizate pentru dezinfectia aerului, a suprafetelor, materialelor, echipamentului si mobilierului care nu sunt utilizate pentru contact direct cu produse alimentare si furaje in zone private, publice si industriale, inclusiv spitale, precum si produse utilizate ca algicide.

Domeniile de utilizare includ, printre altele, bazine de inot, acvarii, ape de imbaiere si alte ape; sisteme de aer conditionat; peretii si podelele din spatiile destinate ingrijirii sanatatii sau alte institutii; toalete chimice, ape reziduale, deseuri spitalicesti, sol sau alte sub-straturi (pe terenurile de joaca).

Tip de produs 3: Produse biocide pentru igiena veterinara – TP3
Tip de produs 4: Dezinfectante pentru industria alimentara si industria de preparare a furajelor – TP4

Produsele utilizate pentru dezinfectia echipamentului, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafetelor sau conductelor aferente productiei, transportului, depozitarii sau consumului de alimente, furaje sau bauturi (inclusiv apa potabila) pentru oameni si animale.

Tip de produs 5: Dezinfectante pentru apa potabila – TP5

Cum se alege un dezinfectant?

Atunci cand dorim sa alegem un dezinfectant profesional este bine sa raspundem la urmatoarele intrebari:

CE?  – ce fel de murdarie trebuie indepartat – pH acidic sau bazic

UNDE? – pe ce suprafata trebuie realizat procesul de dezinfectie – TP2, TP4

Produse recomandate

Dezinfectantii profesionali Sucitesa din portofoliul Hargita Holding acopera nevoia de dezinfectare de pe orice suprafata in orice domeniu.

Bionet Plus curata si dezinfecteaza intr-o singura etapa. Poate fi utilizat in industria alimentara, bucatarii profesionale, hoteluri si catering, centre de asistenta medicala, scoli, sali de sport. Nu necesita clatire pentru suprafetele non-alimentare. Se vor clati suprafetele care pot fi in contact cu alimentele.

Activitate microbiologica: bactericida, fungicida, virucida partiala (in evaluare Aviz de extindere)

Detine avize TP2, TP4.

Dezinfectant pentru suprafete gata de utilizare, livrat in flacon de 1 l, prevazut cu pulverizator.

Aquagen DBA detergent si dezinfectant – curata si dezinfecteaza suprafetele si pardoselile intr-un singur pas. Eficacitate ridicata importriva depunerilor de calcar. Elimina mirosurile neplacute. Ofera un grad ridicat de igienizare.

Activitate microbiologica: bactericida, fungicida

Detine aviz TP2,  TP4

Disponibil in bidoane de 5 l.

Aquagen DFA Plus PF este un degresant eficient, iar concentratia recomandata are si efect dezinfectant. Are eficacitate ridicata impotriva grasimii si a murdariei in general. Elimina mirosurile neplacute. Potrivit pentru curatarea suprafetelor de preparare si procesare alimente, pardoseli, pereti, cutii de depozitare alimente, suprafete de prelucrare, cat si echipamente de productie in industria alimentara.

Activitate microbiologica: bactericida, fungicida

Detine avize TP2, TP4 .

Disponibil in bidoane de 5 l.

ECOMIX PURE DISINFECTANT este un detergent si dezinfectant virucid. Poate fi utilizat in foarte multe domenii: domeniul medical, institutii, industria alimentara, hoteluri, clinici, etc. Potrivit pentru toate suprefetele curatabile: pardoseli, pereti, plafoane, zonele de lucru, mobila, atat din industria alimentara, cat si din centre de asistenta medicala si institutii, in general, in toate tipurile de unitati care sunt conduse in conformitate cu standardele de igiena profesionala.

Activitate microbiologica: bactericida, fungicida, virucida

Detine avize TP2, TP4.

Disponibil in 3 variante, in functie de consumul si specificul fiecaruia: