Folia de aluminiu

Folia de aluminiu

Folia de aluminiu este foarte raspandita, aplicarile ei sunt multiple. Se foloseste atat in domeniul industrial, cat si in gospodarii, datorita caracteristicilor materiei prime si beneficiilor produsului.

folie aluminiu pentru diferite aplicari

Popularitatea foliei de aluminiu provine din faptul ca este un produs extrem de versatil, care poate fi folosit in moduri nelimitate. Este durabila, non-toxica, igienica, rezistenta la grasimi, capabila sa reziste atacurilor chimice. De asemenea este un conductor electric excelent.

Aplicari cel mai des intalnite:

  • Izolatie termica
  • Ambalarea alimentelor, medicamentelor, diferitelor produse nealimentare
  • Fabricarea recipientelor pentru alimente
  • Domeniul constructiilor, electrotehnicii
  • Productia autovehiculelor
  • Arta si decoratiuni

Industria ambalajelor capteaza o parte semnificativa a pietei foliilor de aluminiu. Deoarece folia este aproape impermeabila, este folosita pe scara larga. Aplicarile in bucatarie sunt multiple, poate fi folosita ca si ambalaj, pentru pastrarea prospetimii produselor, in procesul de preparare alimente atat la cuptor, cat si pe grill.

In industria alimentara a fost folosita prima data in secolul XIX, ca si ambalaj. Productia in masa a inceput in anii 1910, iar in scurt timp a devenit un cautat material de ambalare.

Istoriografie

1910 – Robert Victor Neher a obtinut un brevet pentru procesul de laminare continua si a deschis prima fabrica de laminare a aluminiului in Kreuzlingen, Elvetia.

1911 – Tobler din Berna a inceput sa-si impacheteze batoanele de ciocolata in folie de aluminiu, inclusiv batonul unic triunghiular, Toblerone.

masina de impachetat in ambalaj din folie aluminiu

1912 – Alufolia este folosita pentru impachetarea cuburilor de supe.

anii 1920 – a crescut influenta foliei, devenind un produs de succes in Germania, in sectorul produselor lactate, unul dintre cele mai mari sectoare ale economiei germane din aceea perioada. In aceasta perioada folia pentru uzul casnic fusese introdusa cu succes in SUA.

anii 1930 – folia a fost folosita si pentru impachetarea untului. In aceasta perioada s-a diversificat gama foilor, find disponibile pentru uz casnic atat role de aluminiu de cateva metri, cat si cu foi pretaiate.

1937 – La Congresul Mondial al Lactatelor de la Berlin folia de aluminiu a fost propusa ca material de ambalare pentru unt. Rezultatele studiilor aratau ca folia de aluminiu a permis untului sa ramana proaspat o perioada mai indelungata. Termenul de garantie a crescut cu 2-3 luni fata de produsele vandute in ambalajul traditional, folosit anterior.

1948 – In desfacerea produselor de panificatie au fost introduse recipiente din folie aluminiu.

1954 – Pe continentul american, folia din aluminiu mai groasa este folosita pentru ambalarea si transportarea alimentelor semipreparate. Ideea a fost preluata si de europeni.

anii 1960 – Folia subtire de aluminiu a fost utilizata impreuna cu hartie si PE pentru a crea un ambalaj laminat, cutiile de carton aseptice (TetraBrik). Conceputa initial pentru a fi utilizata pentru a transporta laptele UHT, cutia laminata cu folie de aluminiu s-a raspandit repede, si a fost folosita si la alte lichide (sucuri de fructe, supe, iaurturi de baut si multe altele).

O alta poveste de succes in anii 1960 a fost tubul laminat, cuprinzând plastic/hârtie/alufolie. Cele mai raspandite astfel de aplicari sunt si azi in folosinta, tuburile de pasta de dinti, de creme cosmetice si unguente farmaceutice ne sunt familiare.

1974 – A fost infiintat Asociatia Europeana a Foliei din Aluminiu (EAFA – European Aluminium Foil Association).

1976 – industria farmaceutica descopera avantajele acestui material de ambalare. 

anii 1990 – mancarea pentru animale de companie este impachetata in ambalaje cu continut de folie din aluminiu.

anii 2000 – eficientizarea productiei si reciclarii diferitelor produse din aluminiu a devenit o tema importanta atat pentru consumatori, cat si pentru producatori.

 Ai stiut despre folia de aluminiu?

  1. Folia de aluminiu ofera o bariera absoluta impotriva umezelii, luminii si oxigenului, pastrand aromele in interior.
  2. Folia de aluminiu impiedica raspandirea mirosului alimentelor, scurgerea lichidelor este prevenit.
  3. Folia de aluminiu protejeaza produsele impachetate, impiedica patrunderea microorganismelor si substantelor din mediul inconjurator.
  4. Laptele UHT poate fi pastrat cateva luni in cutia fara sa se strice, in conditii normale. Ambalajul de 1 litru este realizat cu numai 1.5 g de folie.
  5. Alimentele impachetate in folie de aluminiu pot fi pastrate in frigider pe perioada mai indelungata, reducand astfel risipa
  6. Peste 900.000 t de folie de aluminiu sunt fabricate in Europa, anual.
  7. Peste 14.000 km2 de folie aluminiu sunt folosite ca si ambalaje flexibile, anual, in Europa.
  8. Resursele consumate in procesul de fabricatie a foliei sunt semnificativ mai mici fata de aportul adus produselor.
  9. Este reciclabil (ex capsulele de cafea), poate fi folosit de mai multe ori.
  10. Regulat sunt premiate noile inventii, Alufoil Trophy este acordat anual pentru realizarile in vederea aplicarii sustenabile la potential maxim.

Intrebari si raspunsuri despre folia de aluminiu

  • Care parte a foliei de aluminiu poate fi folosita in bucatarie?

Ambele parti. Diferenta de luciu vine din procesul de fabricatie.

  • Suntem in siguranta daca gatim folosind folie de aluminiu?

Da, chiar daca in procesul de fabricatie sunt folosite chimicale, produsul finit este sigur. Insa trebuie sa avem grija in privinta alimentelor acidici (rosii, lamaie), acidul poate deterioara structura foliei.

  • Folia de aluminiu schimba gustul alimentelor?

Nu. Gustul nu este afectat de folia de aluminiu protectoare.

  • Alimentele livrate in recipiente de aluminiu pot fi incalzite in cuptorul cu microrunde?

Da si nu.

Pentru a preveni deteriorarea aparatului de incalzit totdeauna trebuie verificat daca caracteristicile recipientului permit introducerea lui in cuptorul cu microrunde. Numai acele variante pot fi folosite in aceste tipuri de aparate care sunt marcate in acest sens. Totodata trebuie verificat si caracteristicile cuptoarelor cu microrunde, modelele vechi nu sunt corespunzatoare.

  • Foliile de aluminiu contamineaza mediul inconjurator?

Daca este tratat necorespunzator, orice material poate fi o sursa de contaminare. Avand in vedere ca in aplicatii casnice, nonindustriale sunt folosite cantitati mici, cu putin efort, putem diminua cantitatea deseurilor de acest gen. In aplicarile industriale, mai ales in constructii, acest material este reciclat in 90-95%.

Surse:

poze: https://www.alufoil.org/

https://www.alufoil.org/en/media/aluminium-and-health/health-alufoil.html
https://kitchendance.com/blog/the-history-of-aluminum-foil-packaging/
https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_foil
https://alu-health.com/aluminium-used-in-cooking-storing-food/
https://european-aluminium.eu/our-work/standards-life-cycle-assessment/
http://pr.euractiv.com/pr/aluminium-beverage-can-recycling-2020-remains-high-73-despite-impact-new-eu-recycling-reporting
https://www.metalpackagingeurope.org/