Curatarea tavilor de copt din diferite materiale

Curatarea tavilor de copt din diferite materiale

Curatarea tavilor de copt din diferite materiale: din aluminiu (perforate si neperforate), din tabla neagra (de metal), tavi acoperite cu strat anti-aderent (cu Teflon sau cu silicon)

Curatarea tavilor de copt din diferite materiale nu poate fi dificila daca cunoastem procedura de inlaturare murdarie. Grasimea arsa se indeparteaza cel mai eficient prin inmuiere. Indiferent pe ce suprafata este, nici un detergent nu are efect asupra crustelor fara sa asiguram timp pentru actionare/inmuiere.

capac uz casnic

Cateodata obtinem rezultate spectaculoase, punctuale cu produse de uz casnic, insa pe termen lung numai folosirea produselor si accesoriilor profesionale vor asigura siguranta in utilizare, evitarea uzurii si deteriorarii echipamentelor/accesoriilor la un cost redus.

Fara risipa!

In cele ce urmeaza va propunem un procedeu simplu, usor de implementat la orice locatie unde sunt activitati zilnice de preparare a alimentelor in regim de alimentatie publica. Am vazut in foarte multe locuri ca personalul a spalat tavile sub apa curgatoare, frecand crustele lipite pana i-au eliminat. Este o risipa de energie, timp, detergent, apa.

De ce avem nevoie pentru curatarea tavilor de copt din diferite materiale?

Pentru a ajunge la rezultatul dorit in cel mai eficient mod, avem nevoie de un spalator cu 2 bazine, un bazin pentru inmuiere/spalare si un alt bazin, echipat cu supapa de scurgere, pentru clatire.

Sa mai avem la indemana detergentul adecvat, perie de spalare sau burete cu parte abraziva, manusi menaj.

Procesul de lucru:

1. Prepararea solutiei de spalare/inmuiere: Adaugam 10-50 ml/litru de apa detergent Sanigen ALC in bazinul umplut cu apa calda intre 30-40°C. Dilutia se stabileste in functie de gradul de depunere a murdariei pe tavi. Evitam supradozarea.

Spuma alcalina ALC

Produsul Sanigen ALC este o spuma alcalina activa, deci poate fi folosit si pe suprafete verticale cu generatorul de spuma sau accesorii de dozare cu cap de spumare.

2. Indepartam grosul depunerilor cu ajutorul unui spaclu din lemn sau plastic pentru a nu zgaria materialul ce urmeaza sa fie curatat.

3. Asezam piesele in bazinul de spalare/inmuiere umplut cu solutie in asa fel incat solutia sa aiba posibilitate sa actioneze. Lasam sa actioneze timp de 20-30 minute. (In functie de grad de depunere).

4. Spalam/prelucram piesele. Este recomandat sa utilizam perie de spalare sau burete cu parte abraziva ce nu zgarie. Utilizam manusi de menaj.

5. Clatim piesele in bazinul de clatire cu apa curata. Este recomandat sa umplem bazinul cu apa si clatim piesele prin imersie. In timpul clatirii sa lasam apa sa curga cu un jet care sa asigure eliminarea spumei si a detergentului de pe suprafata, prin supapa de scurgere.

Poate unii spun ca nu au la dispozitie bazine suficient de mari pentru a asigura un ciclu de spalare. Nici o grija! Nu trebuie neaparat un bazin dedicat. Acesta poate sa fie inlocuit cu un lighean suficient de mare pentru un ciclu, in apropierea sursei de apa si a canalului de scurgere.

Concluzie

De foarte multe ori nerespectarea pasilor de mai sus duce la distrugerea, deteriorarea veselei, afectarea suprafetelor cu detergent si risipa.

In alte cazuri (ex. vesela, pahare, cratite etc.) diferente poate sa apara in determinarea detergentului adecvat, timpul necesar de inmuiere si in temperatura adecvata. Procesul este identic.

Articolul a aparut in revista Brutarul-cofetarul, în 2018.