Uz casnic sau profesional, gata de utilizare, concentrat, fisa de securitate

Uz casnic sau profesional, gata de utilizare, concentrat, fisa de securitate

De foarte multe ori ne intalnim cu expresiile uz casnic sau profesional, gata de utilizare, concentrat, fisa cu date de securitate in relatia cu materialele de curatare. In acest articol detaliem ce inseamna fiecare expresie in parte.

Toate produsele de curatare lichide contin substante chimice active. Chimicalele au un rol extrem de important in atingerea unui rezultat bun. La alegerea produsului trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte, cum ar fi zona de aplicare (ex. suprafata), tipul murdariei, instructiunile de utilizare ale produselor.

Indiferent de tipul chimicalei folosite trebuie sa respectam indicatiile producatorului, sa purtam manusi sau alte echipamente de protectie.

Uz casnic sau profesional

Produsele chimice de uz casnic sunt caracterizate de accesibilitate, pot fi luate de pe rafturile magazinelor. Produsele de curatenie de uz casnic in majoritatea cazurilor sunt comercializate gata de utilizare.

Produsele chimice destinate proceselor de curatenie profesionala necesita o atentie mai sporita, functioneaza in general integrate in sisteme, nu ca si produse individuale. Pentru a atinge rezultate maxime, in procesul de curatare profesionala trebuie o instruire in prealabil si echipament adecvat.

Ce inseamna gata de utilizare? Ce caracterizeaza produsele concentrate?

Concentratie/dilutie

In primul rand trebuie sa ne familiarizam cu expresia de concentratie si dilutia substantei chimice.

Concentratia unui amestec sau solutii exprima cantitativ componenta acestuia. Se reda prin raportare la volumul solutiei.  Exemplu simplificat: o solutie sarata de 10% se obtine din 10 g sare si 90 g apa, cu alte cuvinte 1 litru de solutie sarata de 10% contine 10 g sare (masa unui litru de apa este 1000 grame).

Diluarea este o operatie prin care se realizeaza o reducere a concentratiei unei substante dintr-un lichid.

Gata de utilizare

Produsele gata de utilizare contin atat subtanta activa, cat si lichidul de diluare (de obicei apa). Avantajul acestor produse consta in posibilitatea de a utiliza imediat. De obicei sunt in flacoane, recipiente mai mici, usor manevrabile.

Toate produsele concentrate trebuiesc diluate pana ating pragul de gata de utilizare, conform cu specificatiile producatorilor.

recomandare dozare

Produse concentrate

Avantajele lichidelor/substantelor concentrate sunt remarcabile din mai multe puncte de vedere. Aceste variante pot fi depozitate intr-un spatiu considerabil mai mic, fara a depozita si apa sau solutia de diluare, apa se adauga la punctul de utilizare si nu in ​​fabrica.

Cantitatea redusa de ambalaje utilizate reprezinta un alt avantaj, ceea ce inseamna ca sunt generate mai putine deseuri. Gratie costurilor mai mici de transport si depozitare, pretul raportat la varianta de gata de utilizare poate fi considerabil mai mic.

Datorita continutului mare de substante active aceste produse profesionale nu pot fi utilizate imediat dupa achizitie, trebuie diluate. Ex. dintr-un litru substanta concentrata, putem obtine 100 l produs gata de utilizare (dilutie 1%).

grafica dilutie

Parcurgerea instructiunilor de folosire ale produselor profesionale de curatare este extrem de important, pentru a evita degradarea suprafetelor tratate. Totodata aplicarea neadecvata dauneaza sanatatii tuturor participantilor la actiunea de curatare sau ale beneficiarului.

Fisa produs, fisa cu date de securitate

Eticheta produsului trebuie sa contina toate informatiile relevante, inscriptionarea este reglementata de lege. Eticheta trebuie sa contina informatii referitoare la denumire produs, continut, sfera de utilizare, ambalaj, atentionari, termen de garantie, date de identificare producator/distribuitor, etc. Producatorii de detergenti si produse chimice au obligatia de a mentiona si alte avertizari, specific industriei chimice.

Este extrem de important sa folosim produse chimice profesionale care au fost verificate in prealabil, avizate. Avizarea inseamna analiza detaliata a produsului din mai multe puncte de vedere, de organe competente.

Fiecare produs de curatare profesional are o Fisa tehnica/ Fisa produs si o Fisa cu date de securitate. Fisa tehnica descrie produsul, contine recomandari privind utilizarea acestuia, nu are format predefinit, poate fi o enumerare a caracteristicilor, insa multi producatori/distribuitori opteaza pentru formulare personalizate.

Fisa cu date de securitate descrie componentele principale, substantele principale, avertizari de periculozitate, impacte de mediu, instructiuni de manipulare si depozitare. Fisa cu date de securitate permite utilizatorilor sa adopte masurile necesare referitoare la protectia sanatatii umane si a securitatii la locul de munca, precum si la protectia mediului inconjurator.

Formatul fisei cu date de securitate este reglementat in UE, continutul este impartit in 16 sectiuni:

  • SECTIUNEA 1: Identificarea substantei/amestecului si a societatii/intreprinderii
  • SECTIUNEA 2: Identificarea pericolelor
  • SECTIUNEA 3: Compozitie/informatii privind componentii
  • SECTIUNEA 4: Masuri de prim ajutor
  • SECTIUNEA 5: Masuri de combatere a incendiilor
  • SECTIUNEA 6: Masuri de luat in caz de dispersie accidentala
  • SECTIUNEA 7: Manipularea si depozitarea
  • SECTIUNEA 8: Controale ale expunerii/protectia personala
  • SECTIUNEA 9: Proprietatile fizice si chimice
  • SECTIUNEA 10: Stabilitate si reactivitate
  • SECTIUNEA 11: Informatii toxicologice
  • SECTIUNEA 12: Informatii ecologice
  • SECTIUNEA 13: Consideratii privind eliminarea
  • SECTIUNEA 14: Informatii referitoare la transport
  • SECTIUNEA 15: Informatii de reglementare
  • SECTIUNEA 16: Alte informatii