Manusile din nitril

Manusile din nitril

Manusile din nitril sunt cele mai cunoscute in industria medicala, unde aceste variante au devenit rapid un inlocuitor pentru manusile din latex. Nitrilul ofera aceeasi protectie impotriva perforatiilor, taieturilor si substantelor chimice ca manusile din latex, fara a genera reactii alergice.

Ce este nitrilul? Din ce este fabricat nitrilul?

Nitrilul este un latex sintetic, cu o compozitie de proprietati fizice rezistente la uleiuri si combustibili din petrol. Acest material sintetic are o rezistenta la perforare de pana la trei ori mai mare decat latexul. Nitrilul este capabil sa reziste la uleiuri minerale, uleiuri vegetale, grasimi, benzina, motorina si multi acizi.

Nitrilul este fabricat prin procese chimice bine definite. Productia de nitril este mult mai putin complicata si mult mai rentabila decat productia de cauciuc natural din latex.

Nitrilul nu contine proteine ​​din latex, nu agraveaza alergiile la latex. Aceasta este un factor important nu numai pentru cei care sunt sensibili la latex, ci si pentru utilizatorii care intra in contact fizic direct de timp indelungat.

Manusile din nitril sunt produse de calitate, care sunt utilizate pe scara larga in multe industrii, in special in aplicatiile medicale si stomatologice, personalul de securitate, artistii tatuatori si lucratorii din saloane de infrumusetare, SPA, servicii alimentare, etc.

Segmente de utilizare manusi din nitril

Nitrilul si igiena

In secolele trecute nu avea un rol important igiena mainilor doctorilor in examinarea pacientilor. Insa multi medici au intampinat probleme in timpul si dupa examinare. Un prim pas a fost introducerea obligativitatii spalarii mainilor. Insa nici in acest fel nu a fost protejat personalul medical de infectii. Era nevoie de o alta metoda de preventie, au inceput sa foloseasca un material deja cunoscut, cauciucul.

Manusile pentru examinare din cauciuc erau folosite incepand de sfarsitul secolului XIX, insa nici elasticitatea, nici gradul de protectie nu era satisfacatoare. Sterilizarea era aproape inexistenta in aceea perioada, au crescut semnificativ alergiile generate de aceste produse.

Manusa din cauciuc / Arhiva Medicala Alan Mason Chesney, Johns Hopkins. Institute

Reutilizarea manusilor era o obisnuinta, cauciucul fiind un material destul de ieftin, curatabil. Insa transmisia patogenilor de la un pacient la altul era o problema majora. Productia manusilor din latex a fost considerata rezolvarea acestor probleme o perioada indelungata.

In timp problemele de sanatate au crescut, a fost nevoie de un alt tip de abordare, cautand alte materiale pentru fabricarea manusilor. Neil Tillitson si Luc DeBecker au inventat manusile de nitril in anii 1980. Formula finala si tehnica de fabricatie au fost finalizate in secolul XX. Brevetul pentru formula si metoda de productie a manusilor de nitril a fost acordat companiei Tillitson Corporation la sfarsitul anilor 1990.

Pe masura ce alergiile la latex au devenit din ce in ce mai frecvente in randul medicilor si pacientilor, nitrilul a crescut in popularitate. Manusile nitril reprezinta o alternativa superba la variantele din latex.

In timpul epidemiilor din ultimele decenii, a existat o crestere uriasa a cererii pentru manusi de nitril si fabricile au inceput sa produca manusi in cantitati uriase.

Cum se fabrica manusile din nitril?

Manusile din nitril sunt supuse unuia dintre cele trei procese: clorurare, acoperire cu polimer sau pudrare prin adaugare de amidon de porumb. Clorurarea implica expunerea manusilor la clor – sub forma de amestec acid sau gaz – pentru a face materialul mai dur si mai alunecos. Acoperirea polimerica lubrifiaza suprafata manusii prin adaugarea unui strat de polimer. Pentru manusile de nitril pudrate se introduce in interiorul fiecarei manusi amidon de porumb sau silicati, pentru a actiona ca un lubrifiant si a usura imbracarea.

Manusi din nitril - usoare si benefice
Manusi nistril / Sursa foto: Semperit/Sempermed

De ce sa folosim manusile din nitril?

Reducerea taieturii – O parte semnificativa a ranilor la maini sunt cele cauzate de obiecte ascutite. Manusile din nitril sunt special concepute pentru a reduce taieturile, oferind siguranta mainilor.

Usurinta in folosire – Manusile din nitril sunt suficient de subtiri incat lucratorii sa-si poata mentine flexibilitatea manuala in timp ce le poarta. Fara aceasta proprietate lucratorii ar fi incapabili sa duca la sfarsit multe sarcini care necesita abilitati motorice fine.

Rezistenta chimica – Manusile din nitril sunt special concepute pentru a tine cont de substantele chimice. Ofera o rezistenta excelenta la substante chimice si la solventi, facțndu-le ideale pentru servicii alimentare si lucrari in laborator.

Protectia impotriva agentilor patogeni transmisi prin sange – Unele locuri de munca implica lucrul cu sange si alti agenti patogeni care ar putea fi transmisi prin taieturi lucratorilor. Manusile din nitril ofera o protectie excelenta impotriva agentilor patogeni transmisi prin sange.

Sfaturile specialistilor

  • Utilizați tipul de manusi potrivit sarcinii.
  • Alegeti marimea portivita.
  • Verificati manusile inainte de utilizare, eliminati daca prezinta defecte.
  • Evitati stresul mecanic asupra manusii (de ex. ruperea).
  • Daca este posibil, folositi manusi nepudrate, evitand factorii alergeni.
  • Dezinfectati si uscati bine mainile inainte de a folosi manusi.
  • Schimbati imediat manusile deteriorate, murdare sau umede.
  • Schimbati manusile la cea mai mica suspiciune de microperforari.
  • Folositi manusile de unica folosinta o singura data.
  • Nu dezinfectati mainile in timp ce purtati manusi.
  • Protectia mainilor cu diferite produse cosmetice este binevenita, insa niciodata nu aplicati pe piele inainte de a purta manusi.
  • Indepartarea manusilor trebuie realizata cu atentie pentru a evita contaminarile accidentare.

Surse:
https://www.yourglovesource.com/blogs/glove-knowledgebase/39103105-what-are-nitrile-gloves
https://www.med-supply.net/blogs/product-specifications/nitrile-gloves-history
https://ewmedico.com/the-history-of-nitrile-gloves-a-vital-source-of-protection/
https://www.soscleanroom.com/blog/the-history-of-disposable-gloves/
https://www.pastmedicalhistory.co.uk/the-history-of-surgical-gloves/
https://www.gloves.com/blogs/resources/when-were-rubber-gloves-invented
https://constructioninformer.com/the-history-of-disposable-gloves/
https://blog.ammex.com/the-history-of-disposable-gloves/#.ZAhrUHZByUl
https://nitrilegloves.com/blog/a-brief-history-of-disposable-gloves-in-the-medical-field/
https://www.linkedin.com/pulse/history-nitrile-gloves-haris-inamdar
https://www.gloveclub.co.uk/blog/the-history-of-latex-gloves-and-why-they-are-still-vital/
https://info.nastah.com.my/gloves-histories-that-you-might-not-know
https://www.hsimagazine.com/article/thin-nitrile-gloves/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943454/
https://www.sempermed.com/knowledge-area/glove-materials/