18 mai Programul de ingrijire completa a pardoselilor – Decaparea
Programul de ingrijire completa a pardoselilor are doua mari parti, decaparea, dupa care se organizeaza impregnarea si aplicarea protectiei pe podea si intretinerea zilnica. Cea din urma este o activitate permanenta.
Protectia pavimentelor este recomandata in orice locatie unde traficul este ridicat. Protectia aplicata pe o suprafata creste durata de viata, reduce costurile de intretinere si impiedica afectarea ei accidentala. Un program de mentinere a pardoselilor potrivit, adica curatenia intensiva si de intretinere periodica, va extinde durata de viata a podelei, reducand frecventa decaparilor pardoselilor.
Primul pas in procesul de ingrijire completa a pardoselilor il constituie DECAPAREA. In functie de tipul de pardoseala decidem procesul de decapare. Pentru rezultat optim, in alegerea produselor si echipamentelor adecvate trebuie sa apelam la consultanta profesionala.
Procesul de DECAPARE
Protectiile anterioare se deterioreaza in timp. Din aceasta cauza protectia invechita trebuie sa fie indepartata si reaplicata. Dupa ce pardoseala este decapata, are loc un proces de slefuire a suprafetei, ce inseamna si indepartarea tuturor impuritatilor existente. In acest moment, suprafata este pregatita pentru reaplicarea noilor straturi protectoare.
Decaparea este cel mai intensiv proces din procedura de intretinere a pardoselilor. De fiecare data cand decapam o suprafata, se indeparteaza si o pelicula subtire din materialul suprafetei.
Ustensilele necesare
Pentru inceput, avem nevoie de un aparat monodisc, paduri, aspirator umed/uscat, suport de mop, mopuri pentru indepartarea prafului si pentru curatenia umeda, galeata prevazuta cu storcator, razuitor, raclete, semn de avertizare podea umeda, detergent decapant Sucitesa, neutralizator, galeata, apa.
Intotdeauna trebuie sa citim instructiunile de utilizare de pe eticheta sau documentatia atasata produsului.
Pasii procesului de decapare
Pasul I – Planificare
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca procesul de curatenie sa fie neintrerupt. Programam procesul de decapare a suprafetei atunci cand activitatea este suspendata, noaptea sau in weekend.
Identificam zonele unde sunt acumulari de murdarie sau ceara, deci unde este necesara o interventie mecanica suplimentara, cum ar fi cele cu trafic intens, care pot necesita extra protectii. Indepartam in totalitate mobilierul, etc. pana cand obtinem suprafata de lucru goala.
Pentru a facilita aplicarea corecta a decapantului, impartim suprafata in sectoare mai mici. Marimea sectoarelor depinde de gradul de uzura a pardoselii.
(Poza alaturata are scop de prezentare).
Indepartam praful si murdaria neaderenta de pe suprafata cu un mop de praf, apoi amplasam semnele de avertizare pentru podea umeda la fiecare intrare.
Pasul II – Aplicarea decapantilor
Alegem si utilizam un decapant de calitate, acest lucru conduce la economisirea de timp si bani pe termen lung. In functie de materialul pardoselii alegem decapant alcalin sau acidic. Alegerea produsului adecvat este un factor decisiv in procesul de decapare, totdeauna trebuie sa apelam la consultanta profesionala.
Pregatirea solutiei de lucru consta in diluarea decapantului in apa, conform cu indicatiile producatorului. Este recomandat ca apa sa fie de temperatura camerei.
Utilizam un mop pentru dispersarea decapantului, imprastiem solutia de lucru in sectiunile impartite la pasul anterior. Niciodata nu lasam decapantul sa se usuce pe pardoseala. Reaplicam decapantul pe toate zonele care incep sa se usuce.
Pasul III – Aplicarea efectului mecanic pe pardosea
In acest stadiu se utilizeaza un monodisc, pentru a indeparta murdariile si depunerile de pe pardoseala. Se monteaza un pad necesar pentru decapare pe suportul de pad al monodiscului.
Culoarea (abrazivitatea) padului se decide in functie de materialul pardoselii. Pentru suprafete dure, decaparea se realizeaza cu un pad negru. In cazul suprafetelor moi, decaparea are loc maxim cu un pad rosu.
Daca monodiscul are diferite trepte de viteza, este recomandat sa setam o viteza redusa – aprox 200 rpm.
Zonele cu probleme pot fi gestionate in 2 moduri diferite:
- utilizam monodiscul, inclinand putin. Prin acest lucru actionam cu o forta suplimentara asupra suprafetei, permitand padului sa patrunda mai in profunzime in suprafata.
- manual, cu ajutorul unui razuitor pentru indepartarea depunerilor persistente.
Pasul IV – Indepartarea solutiei de pe pardoseala
Dupa ce am finalizat aplicarea efectului mecanic pe suprafata cu ajutorul monodiscului, urmatorul pas este sa indepartam decapantul cu impuritatile desprinse de pe suprafata. In prima faza utilizam o racleta pentru a indeparta impuritatile, dupa aceea cu un aspirator umed/uscat colectam solutia de pe suprafata.
Pasul V – Neutralizarea suprafetei
In aceasta faza, reziduul de pe suprafata este puternic alcalin. Astfel suprafata trebuie neutralizata inainte ca o noua protectie sa fie aplicata.
Clatim suprafata cu apa abundenta, lasand timp sa se neutralizeze. Echipam monodiscul cu un pad albastru sau rosu si parcurgem suprafata pentru a elimina reziduurile de pe pardoseala.
Utilizand aspiratorul umed/uscat colectam apa de pe suprafata curata si neutralizata, si lasam sa se usuce complet.
In acest moment pardoseala este decapata, este pregatita pentru aplicarea protectiei sau impregnarii. Nu permitem traficul pe podea, pana cand nu se incheie intreg procesul.
Intr-un articol dedicat va vom prezenta urmatorul element in programul de ingrijire completa a pardoselilor: impregnarea si aplicarea protectiei pe podea.