05 oct. Servete/servetele de masa
Servetelul de masa de azi difera enorm de cel folosit cu secole in urma. Ce stim despre aparitia servetelelor? Cum au evoluat?
Pe parcursul secolelor au fost folosite diferite materiale pentru curatarea mainilor. Dovezile scrise arata ca spartanii au avut la indemana bucatele de mancare pentru a sterge mainile. Probabil acest obicei a dus la folosirea painii feliate pentru a sterge gura si mainile.
Romanii au fost mai sofisticati, au introdus doua tipuri de „servetele” – sudariumul, o panza mica (asemanator batistei de azi) pentru stergerea fetei, si mappa, o carpa mare, intinsa pe marginea mesei.
Fiecare musafir si-a adus propria bucata de panza care, la plecare, a fost umpluta cu delicatese ramase de la serbare.
La inceputul Evului Mediu, mai ales in timpul razboaielor, servetelul a disparut de pe masa. Mainile si gura au fost sterse in tot ce era disponibil, imbracaminte sau o bucata de paine. Regile, dar mai ales reginele au fost propulsorii evolutiei servetelelor. Mesele festive erau decorate cu minim 3 carpe, de diferite lungimi, cu diferite functii. Cea mai lunga era intinsa pe masa cat era de lunga aceasta. O alta panza a indicat locul oaspetelui onorat, iar cea de a treia era atarnata pe marginea mesei. Toti participantii se stergeau mainile si gura cu aceasta.
Un exemplu poate fi vazut pe pictura lui Dierik Bouts (1415-1475), Cina cea de taina (Biserica Sfantul Petru, Louvain, Belgia)
La sfarsitul Evului Mediu, dimensiunea servetelului „comun” a fost redus la marimea prosopului nostru de baie de azi.
Etiquette in evul mediu
Servetelul avea un rol important in ritualul meselor la „banchetele” medievale. Servitorul personal avea grija ca acest obiect sa fie totdeauna la dispozitia stapanului.
„Daca sunt distribuite servetele, ale tale ar trebui sa fie asezate pe umarul stang sau pe brat; paharul si cutitul merg in dreapta, painea in stanga.” Erasmus, De Civilitate Morum Puerilium, 1530
Un amanunt interesant este notat in jurnalul lui Leonardo da Vinci. El, in calitate de Maestru de ceremonii in curtea Ducelui de Milano, a schimbat un obicei stravechi. In aceea vreme un iepure viu era legat la scaunul oaspetelui, astfel acesta i-a stes mainile in blana animalului. Da Vinci a considerat acest lucru destul de inadecvat si a incercat sa-l schimbe, asigurand o carpa pentru fiecare invitat.
Francezii au considerat folosirea servetelului atat de important, incat au elaborat reguli de bune maniere in acest sens (1729), cine, cum si cand foloseste, ce este admis si ce este considerat vulgaritate.
Impreuna cu instarirea aristocratiei au aparut si seturile pentru masa, Savary des Bruslons a si facut public regula: „Douasprezece servetele, o fata de masa mare si una mica, cuprind ceea ce se numeste in zilele noastre un „serviciu de masa”.
Aparitia furculitei a perturbat evolutia servetelului, nu mai considerau necesar stergerea mainii. Acceptarea si folosirea furculitei in secolul al XVIII-lea de catre toate clasele sociale, a influentat marimea servetelului, micsorand semnificativ dimensiunea. In aceasta perioada au aparut servetelele mici, folosite in saloane, la ceremonia ceaiului de dupa-amiaza (Marea Britanie).
Ceaiul si servetelele
Servetelele de masa din hartie au aparut foarte tarziu in Europa, insa cercetatorii au gasit dovezi ca in China au fost folosite destul de devreme, incepand de secolul 2 I.Hr. Cum obiceiul ceaiului a fost raspandit in China, aceste foi de hartie au fost prezente mai ales la aceste ritualuri. In Orientul Indepartat au constientizat beneficiile acestui produs, negustorii chinezi si japonezi au contribuit la raspandirea lui in Europa.
Aceasta noutate a fost primita cu foarte mare rezistenta pe continentul nostru in secolul XIX. Jurnalista engleza Helen Thompson in Brooklyn Magazine a si exprimat scepticismul: „Servetele de hartie! Cine a auzit vreodata de asemenea prostii! La ce este bun? ”
Gospodinele l-au imaginat ca o patrateala din hartie, subtire, care se rupe la prima utilizare, si chiar erau socate de frivolitatea japonezilor.
Pe masura ce servetelele de hartie s-au imbunatatit si a devenit folosirea lor mai confortabil, toti mai multi au optat pentru acest tip de produs.
Anii 1930-50
Anii ’30-’40 din secolul trecut au adus schimbari in perceptia gospodinelor. Atat lipsa detergentilor cauzata de razboiul mondial, cat si lipsa fortei de munca pentru spalarea si calcarea textilelor, a contribuit la raspandirea servetelelor de masa din hartie.
America a intalnit servetelul de hartie in anii 1900, insa, ca si in Europa, nu au considerat o necesitate. O piatra de hotar este considerat 2 decembrie 1948 cand scriitoarea, specialista in etiquette, Emily Post si-a exprimat opinia in acest sens.
Spusele ei au aparut in revista Long Beach Independent, una dintre cele mai citite din aceasta perioada: „Este mult mai benefic sa folosesti servetele de hartie, decat servetelele de in uzate, de la micul dejun.”
Servetele din hartie
Evolutia industriei ospitalitatii a determinat si diversificarea servetelelor. Servetelul de masa din hartie este convenabil deoarece elimina necesitatea spalarii. Totodata garanteaza ca utilizatorul va avea totdeauna un servetel curat, fara a avea teama de raspandire al virusilor si bacteriilor. De asemenea, sunt usoare si usor de ambalate. Servetelele de hartie mai groase sunt ideale pentru indoire, devin elemente de design pe masa.
Ca si dezavantaje putem aminti ca servetelele de hartie consuma resurse naturale si genereaza deseuri, fiind de unica folosinta. Avem nevoie de ele pentru a ne mentine degetele curate, dar inevitabil, ele sunt aruncate.
Servetelele de masa din hartie sunt fabricate intr-o mare varietate de dimensiuni, modele, unicolore sau imprimate cu diferite motive, de diferite grosimi, straturi. Exista modele dedicate pentru diferite aniversari, sarbatori (Paste, Craciun) sau personalizate cu sigle, inscriptii.
Servetelele textile au un rol foarte important si in zilele noastre. Spalarea si intretinerea lor trebuie sa fie organizat la standarde inalte.
Servetele in Cartea Recordurilor
- Conform Guinness World Record Book cea mai mare colectie de servetele apartine Martinei Schellenberg din Schwieberdingen, Germania. Colectia ei, numarat pe 26 iunie 2013, continea 125.866 diferite bucati si este catalogizat pe teme si aranjat in cutii separate.
- Recordul tinut de Cooper, Tim si Michaela Reif este unul neobisnuit. Cei trei au pus unul langa celalalt nu mai putin de 1215 bucati, obtinand un sir de servetele de 364.39 m lungime (Glen Ellyn, Illinois, USA, 29 noiembrie 2019).
Bine de stiut – Bunele maniere
Bunele maniere la masa poate denota nivelul de educatie al unei persoane. Atunci cand luam masa acasa sau in afara locuintei, la masa formala sau la o intrunire cu prietenii, este recomandat sa cunoastem regulile:
- servetele textile de un alb imaculat sau cele de culoare crem sunt folosite la mesele protocolare, pe cand cele colorate sunt acceptate la mesele mai putin formale
- la o masa formala nu se foloseste servetel din hartie
- servetul se pozitioneaza in partea stanga, langa furculita sau in centrul farfuriei, in rest ele se aseaza in stanga farfuriei, sub furculita, in pahar, plasat in centrul farfuriei suport sau pe masa
- servetelele textile nu se pun la gat, dupa ce ne asezam la masa servetul se desface si se pune in poala
- servetelul trebuie atent ales pentru o armonie pe masa
- servetelul de masa se foloseste discret, prin tamponare
- nu se va folosi pentru a curata tacamurile sau a sterge paharul
- nu ne stergem fata, nasul
- nu vom ascunde guma de mestecat sau resturi de mancare in el
- in nici un caz nu se pun pe genunchi servetele de hartie
Surse:
https://etiquipedia.blogspot.com/2014/07/etiquette-and-few-words-on-napkins.html
https://www.napkinfoldingguide.com/napkins/
https://www.eandvgroup.com/history-of-the-cocktail-napkin/
https://www.atlasobscura.com/articles/napkin-dining-table-recycling
https://en.wikipedia.org/wiki/Napkin
https://www.garciadepou.com/blog/en/the-napkin-leonardo-da-vincis-invention/
https://cdm16028.contentdm.oclc.org/digital/collection/p16028coll4/id/8884
http://www.howtofoldnapkins.org/
http://www.foodreference.com/html/art-history-napkins-729.html
https://blog.thenibble.com/2016/11/21/tip-of-the-day-turkey-fold-napkins/
https://jamescbutterfly.com/blogs/news/origin-of-the-napkin
http://bigdaythewediquetteway.blogspot.com/2013/09/napkins-history-folding-and-etiquette.html
https://www.theclassroom.com/purposes-of-windmills-in-the-1800s-13657592.html
https://mydrap.com/en/blog/cotton-napkins-vintage-proposal/
https://www.mychinet.com/ideas/inspirations/easy-paper-napkin-folding/
https://tedium.co/2017/08/08/napkin-history/
https://bunele-maniere.com/
https://www.petitchef.ro/articole/retete/codul-bunelor-maniere-eticheta-servetului-de-masa-aid-385