Etichetele pe ambalajele produselor de curatenie

Etichetele pe ambalajele produselor de curatenie

Etichetele pe ambalajele produselor de curatenie profesionala difera de etichetele produselor de uz casnic.  Fiind produse cu caracteristici speciali, cu continut de chimicale marit, acestea trebuie semnalizate pe ambalaj. Produsele profesionale trebuie tratate si folosite cu prudenta, dupa o consultare a etichetei si a fiselor de securitate. Nu numai continutul, denumirea substantei ci si pericolele utilizarii trebuie sa fie identificate, comunicate.

Reglementari

Reglementarile privind semnalizarea chimicalelor in Uniunea Europeana (UE) sunt stabilite in cadrul unui sistem numit CLP (Classification, Labelling, and Packaging of Substances and Mixtures). Acest sistem a inlocuit sistemul vechi de etichetare si ambalare a substantelor chimice, cunoscut sub denumirea de Directiva CHIP (Classification, Packaging and Labelling of Dangerous Substances). Regulamentul al UE a fost adoptat in 2008 si a devenit complet aplicabil in 2015. CLP stabileste criterii clare pentru clasificarea si etichetarea substantelor chimice si a amestecurilor in UE.

Regulamentul CLP se aplica unei game largi de furnizori de substante si amestecuri, cum ar fi:

  • producatori, importatori de substante
  • producatori, importatori de amestecuri
  • distribuitori de substante si amestecuri
  • comercianti cu amanuntul.

Importanta ambalajelor adecvate

In toate cazurile ambalarea corespunzatore este obligatorie. Un ambalaj adecvat continutului poate garanta evitarea scurgerilor accidentale. Trebuie luate in seama mai multe aspecte la manipularea si transportarea produselor, nu numai a celor cu risc ridicat.

Trebuie sa fie verificate ca

  • ambalajele sunt proiectate, realizate si inchise astfel incat sa impiedice pierderea continutului;
  • ambalajele sunt proiectate si realizate astfel incat sa protejeze continutul de lovituri;
  • materialele de confectie a ambalajelor si a sistemelor de inchidere sa nu fie susceptibile de a fi atacate de continut, nici sa formeze cu acesta compusi periculosi;
  • ambalajul si sistemele de inchidere sunt rezistente si solide astfel incat sa fie exclusa orice posibilitate de pierdere de produs;
  • ambalajele prevazute cu sisteme de inchidere demontabile sunt proiectate in asa fel incat ambalajul sa poata fi reinchis de mai multe ori, fara pierdere de continut;
  • ambalajele nu atrag sau starnesc curiozitatea copiilor si nu induc in eroare consumatorul cand sunt comercializate catre publicul larg.

Limba de prezentare a etichetei

CLP prevede ca eticheta sa fie scrisa in limba oficiala sau limbile oficiale ale statelor in care substanta sau preparatul este introdusa pe piata, cu exceptia cazului in care statul membru prevede altfel. Furnizorii pot realiza aceasta prin elaborarea unei etichete in mai multe limbi, acoperind toate limbile oficiale din tarile unde se furnizeaza substanta sau amestecul.

O alta varianta ar fi producerea de etichete separate pentru fiecare tara, fiecare cu limba sau limbile corespunzatoare. Furnizorii pot utiliza pe etichetele lor mai multe limbi, daca doresc, cu conditia ca aceleasi informatii sa apara in toate limbile utilizate. Aceasta nu trebuie sa afecteze insa lizibilitatea informatiilor obligatorii.

Ce trebuie sa contina etichetele pe ambalajele produselor de curatenie?

Etichetele pe ambalajele produselor de curatenie profesionala difera de etichetele produselor de uz casnic si din punct de vedere informational. Conform articolului 17 din CLP, o substanta sau un amestec clasificat ca periculoasa/periculos trebuie sa aiba o eticheta care contine urmatoarele elemente:

  • numele, adresa si numarul de telefon ale furnizorului (furnizorilor);
  • cantitatea nominala de substanta sau de amestec din pachetul pus la dispozitia publicului larg, cu exceptia cazului in care aceasta cantitate este specificata in alta parte pe ambalaj;
  • identificatori de produs;
  • pictograme de pericol, daca este cazul;
  • fraze de pericol, daca este cazul;
  • fraze de precautie adecvate, daca este cazul;
  • sectiune pentru informatii suplimentare, daca este cazul

Aspectul vizual a etichetei

Pe etichete apar si informatii referitoare la pericolele ce pot aparea in timpul manipularii ambalajului sau folosirii produsului.

Culoarea si prezentarea etichetelor trebuie sa permita ca toate informatiile, inclusiv pictograma de pericol si fundalul acesteia sa fie clar vizibile. Pictogramele de pericol trebuie sa apara in forma unui romb cand eticheta este citita orizontal si trebuie sa prezinte un simbol negru pe fundal alb cu un chenar rosu.

Coduri alfanumerice pe etichetele pe ambalajele produselor de curatenie

Etichetele conform CLP trebuie sa contina frazele de pericol relevante care descriu natura si gravitatea pericolelor prezentate de substanta sau amestecul respectiv.

Etichetele trebuie sa cuprinda frazele de precautie relevante, oferind indicatii asupra masurilor pentru prevenirea sau minimizarea efectelor adverse pentru sanatatea umana sau pentru mediu.

Cum sunt semnalizate frazele de pericol si precautie?

Frazele de pericol si de precautie sunt stabilite folosind un cod alfanumeric unic care consta intr-o litera si trei cifre.

Fraze de pericol: H

  • 200 – 209 Pericol fizic
  • 300 – 399 Pericol pentru sanatate
  • 400 – 499 Pericol pentru mediu

Fraze de precautie: P

  • 100 – 199 General
  • 200 – 299 Prevenire
  • 300 – 399 Interventie
  • 400 – 499 Depozitare
  • 500 – 509 Eliminare

Ce este pictograma de pericol?

O pictograma de pericol este o prezentare grafica pentru comunicarea informatiilor despre pericolele respective.

Fiecare pictograma de pericol ocupa cel putin a cincisprezecea parte din suprafata etichetei dedicata informatiilor solicitate, dar suprafata minima sa nu fie mai mica de 1 cmp . De exemplu la un ambalaj de maxim 3 l, dimensiunea etichetei trebuie sa fie de minim 52 x 74 mm, iar pictograma, daca este posibil, de minim 16 x 16 mm, dar in nici un caz mai mica de 10 x 10 mm. La ambalajul/pachetul mai mare de 500 l, dimensiunea minima a etichetei este de 148 x 210 mm, cu pictograme de minim 46 x 46 mm.

In cazul ambalajelor cu etichetari dificile sunt acceptate si variante pliabile sau atasabile, cu mentinerea regulilor privind continutul si lizibilitatea etichetei.

Unde se foloseste pictograma de pericol?

In mai multe domenii sunt folosite pictogramele de pericol, pentru a atrage atentia consumatorilor asupra unor caracteristici a produsului. In procesele de fabricare, distributie sunt folosite foarte multe tipuri de produse cu risc de grad diferit. Pentru evitarea oricarei accidentari sau contaminari este extrem de important cunoasterea acestor caracteristici.

Etichetele pe ambalajele produselor de curatenie trebuie sa contina pictograme

In articolul urmator listam pictogramele conform CLP (Classification, Labelling, and Packaging of Substances and Mixtures).

Surse:

https://insp.gov.ro/download/biocide/documente_site/unnamed-file.pdf/clp_labelling_ro.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:32008R1272
http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/pictograms.html.