Cum sa evitam pericolele in bucatarie?

Cum sa evitam pericolele in bucatarie?

Bunastarea fiecaruia este determinata de calitatea, aspectul si gustul mancarii consumate. Tot atat de important este si convingerea noastra ca prepararea alimentelor a fost realizata in conditii de igiena superioara. Daca cunoastem pericolele in bucatarie putem evita sau atenua efectele daunatoare.

O preocupare continua este asigurarea curateniei si igienei in spatiile de preparare si servire alimente. Indiferent de marimea bucatariei, igiena este un factor decisiv in eliminarea potentialelor riscuri asupra sanatatii.

In industria alimentara exista reguli stricte in privinta sigurantei prepararii si tratarii alimentelor. Totodata sunt bine definite si procesele de curatare in restaurante, sali de mese, etc. Sistemele de control si siguranta alimentara sunt esentiale pentru a proteja sanatatea si pentru a asigura calitatea produselor alimentare.

Bucatarie profesionala

Cate tipuri de pericole putem defini?

Oricat de mic sau mare este spatiul dedicat prepararii alimentelor, aceste pericole sunt prezente. Clasificare se poate face in mai multe feluri, dupa diferite criterii.

Pericolele din bucatarie pot fi de natura fizica, biologica sau chimica, si pot avea efecte grave asupra sanatatii consumatorilor.

1. Pericolele in bucatarie de natura fizica

 • Accidente cu ustensile de bucatarie (cutite, aparate de feliat, etc)

Cele mai raspandite sunt taierile accidentale. Daca suntem atenti in timpul manipularii cutitelor si a altor ustensile ascutite, prevenim aceste tipuri de accidente.

 • Arsuri

Prepararea alimentelor calde necesita o atentie sporita datorita suprafetelor si lichidelor cu temperature ridicate. Contactul cu suprafete fierbinti, cuptoare, tigai sau gratare, stropirea cu lichide fierbinti sau ulei incins pot cauza arsuri. Din acest motiv, in fiecare clipa trebuie sa fim atenti cand suntem in bucatarie.

 • Caderi de obiecte

Obiectele aflate pe rafturi sau pe blaturi de lucru pot cadea si cauza leziuni. Sa fim atenti si la depozitarea corespunzatoare la inaltime a ustensilelor, recipientelor de depozitare.

 • Electrocutari

Manipularea neglijenta a aparaturii electrice (ex. blendere, prajitoare, aparate de gatit) in prezenta apei sau folosirea echipamentului deteriorat sau neadecvat, in foarte multe cazuri au consecinte grave. Sa verificam totdeauna aparatele electronice, electrocasnice inainte de a folosi. Gospodinele sa aiba grija de membrii familiei, pentru a preveni intamplarile neplacute cauzate de curiozitatea copiilor.

 • Explozii si incendii

Sa manipulam cu atentie ustensilele, tigaile cu lichide inflamabile (ex. ulei, unt, grasimi). Utilizarea incorecta a aragazelor, cuptoarelor sau a altor surse de foc deschis poate provoca pagube. O alta sursa de explozie poate fi racordarea necorespunzatoare a aparatelor la reteaua de gaz. Sa apelam la specialisti in instalarea si verificarea periodica a acestora. Pentru a preveni incendiile sa verificam regulat intrerupatoarele, prizele, reteaua de electricitate.

 • Dezordine sau lipsa control asupra proceselor

Supraaglomerarea spatiului de lucru poate duce la manipulare neglijenta a ingredientelor sau la incurcarea retetelor. In bucatarii profesionale sunt reguli stricte privind activitatea din incapere, fiecare ingredient trebuie sa fie depozitat corespunzator, accesibil, fiind astfel pus la dispozitia personalului in momentul necesar.

 • Alunecari si caderi

Suprafete alunecoase in bucatarie, cum ar fi podele ude sau uleioase, pot cauza vatamari corporale si/sau pagube materiale. Sa stergem podeaua dupa murdarire si sa folosim detergent cu actiune imediata si cu uscare rapida.

 • Riscurile cu echipamentele voluminoase

Produsele voluminoase, grele pot fi manipulate folosind echipamente specifice adecvate (ex. carucior cu platforma, carucior cu coarne pentru marfa). Accidentarile pot fi prevenite si prin montarea corespunzatoarea a rafturilor pe perete, prin mai multe puncte de prindere.

 • Riscuri cu ambalaje

Manipularea incorecta a materialelor de ambalare poate duce la riscul de sufocare. Totodata pot fi cauza unor evenimente care intrerupe mersul normal al lucrurilor.

Este esential sa fim constienti de aceste riscuri si sa luam masuri de precautie adecvate in timpul pregatirii alimentelor. Asa putem minimiza potentialele accidente si leziuni in bucatarie.

2. Pericolele in bucatarie de natura biologica

Riscurile biologice in bucatarie sunt legate de contaminarea alimentelor cu microorganisme nocive, cum ar fi bacterii, virusuri, paraziti sau ciuperci. Iata cele mai des intalnite riscuri biologice in bucatarie:

 • Depozitarea necorespunzatoare a alimentelor

Prin pastrarea alimentelor la temperaturi corecte putem defavoriza dezvoltarea bacteriilor. Tot atat de important este si depozitarea separata a diferitelor tipuri de produse, cele crude sa nu fie amestecate cu variante semipreparate.

 • Prepararea insuficienta a alimentelor

Gatirea suficienta a alimentelor, in special a carnii, a oualor, poate preveni supravietuirea bacteriilor si poate elimina a sursa a intoxicatiilor alimentare.

 • Ustensiile folosite neadecvat

Utilizarea acelorasi ustensile pentru alimente crude si gatite fara igienizare corespunzatoare poate duce la transferul de microorganisme. Totdeauna trebuie curatate ustensilele. Transferul microorganismelor de la un aliment la altul, fie prin contact direct, fie prin intermediul ustensilelor, poate duce la raspandirea bacteriilor.

 • Manipularea necorespunzatoare a alimentelor dezghetate

Dezghetarea alimentelor trebuie organizata conform recomandarilor producatorului, recongelarea alimentelor este strict interzisa.

 • Neglijarea termenelor de garantie

Alimentele expirate sau in stare de deteriorare pot cauza boli, eliminarea acestora din fluxul de preparare este obligatorie.

 • Contaminarea suprafetelor de lucru

Microorganismele pot fi transferate de pe alimente crude, cum ar fi carne sau legume nespalate, pe suprafetele de lucru si ustensile, sporind riscul de contaminare a altor alimente. Daca avem suficient loc in bucatarie putem dedica spatii pentru fiecare activitate. Insa cand spatiul este foarte limitat, stergerea, igienizarea suprafetei este solutia in eliminarea murdariei.

 • Eliminarea necorespunzatoare a reziduurilor sau a gunoiului

Tratarea si eliminarea corespunzatore a gunoiului, selectarea deseurilor trebuie sa fie o preocupare permanenta. Pentru a preveni scurgerile accidentale din saci menaj sa folosim produse de calitate, sa curatam si dezinfectam regulat cosurile de gunoi si tomberoanele.

 • Lipsa igienei personale

Maini murdare, cap neacoperit in timpul prepararii mancarii poate duce la contaminarea alimentelor. Igiena este esentiala in procesul de preparare a mancarii, spalarea regulata a mainilor este obligatorie. Purtarea manusilor de protectie pentru industria alimentara previne raspandirea bacteriilor si a virusilor.

 • Starea de sanatate a personalului

In industria alimentara sunt reglementari stricte in privinta sanatatii personalului. Prin verificarile periodice si ocazionale pot fi eliminate sursele de contaminari cu bacterii, virusi (ex. in caz de raceala, tuse, inflamatii, etc).

Este esential sa acordam o atentie deosebita acestor riscuri biologice si sa respectam normele de igiena si siguranta alimentara in bucatarie. In acest fel putem preveni intoxicatiile alimentare si alte afectiuni legate de consumul de alimente contaminate.

3. Pericolele in bucatarie de natura chimica

Contaminarile chimice in bucatarie pot aparea din diverse surse, inclusiv din substante chimice de curatare, ustensile neconforme sau depozitare necorespunzatoare a alimentelor. Acestea pot duce la expunerea la substante toxice sau la schimbarea compozitiei chimice ale alimentelor.

Iata cateva exemple de contaminari chimice si modalitati de evitare:

 • Depozitarea necorespunzatoare a alimentelor

Evitam pericolele biologice din bucatarie daca depozitam alimentele in recipiente sigilate. Folosim recipiente adecvate pentru depozitare (sticla, inox, etc. ), in special la cele acide (cum ar fi rosiile), pentru a evita reactiile chimice cu recipientele de metal.

 • Utilizarea echipamentelor si ustensilelor de bucatarie inadecvate, sau deteriorate

Pentru a preveni enterovirozele sa folosim ustensile de bucatarie din materiale non-reactive, cum ar fi otelul inoxidabil, sticla, tigai cu straturi antiaderente, teflon, etc.

 • Chimicale pentru curatare

Este important sa folosim substante de curatare sigure pentru bucatarie, citind cu atentie eticheta. Suprafetele trebuie clatite bine dupa stergere sau, in cazul produselor specifice, lasate sa se usuce.

 • Transferul de murdarie de la ambalaje la alimente

Ambalajele vin in contact cu diferite surse de contaminari (praf, diferite chimicale, pesticide, etc), transferul acestor contaminari trebuie sa fie eliminat. Manipularea corespunzatoarea a ingredientelor si a ambalajelor este esentiala in prevenirea contaminarii.

 • Depozitarea produselor chimice in apropierea alimentelor

Sa pastram produsele chimice, cum ar fi detergenti sau dezinfectanti, departe de zonele in care se prepara sau se depoziteaza alimentele. Astfel eliminam ca alimentele sa intra in contact cu diferite substante toxice.

 • Utilizarea neglijenta a produselor de curatat

Trebuie sa folosim cu atentie produsele de curatat, respectand instructiunile producatorului si asigurandu-ne ca echipamentul este bine clatit dupa curatare.

 • Utilizarea produselor de curatat inadecvate

In alegerea produselor profesionale de curatat poate fi nevoie si de consiliere. Este important alegerea produselor potrivite pentru eliminarea murdariei de pe diferite tipuri de suprafete. Caracteristicile petelor determina totodata gama de produse de curatat utilizabil. Totdeauna este obligatorie citirea cu atentie a instructiunilor de utilizarea a produselor de curatare.

 • Utilizarea produselor de intretinere cu continut necunoscut, cumparate din surse neverificate

Alegerea atenta a produsului sau a furnizorului de materiale de curatat este esentiala. Apeland la furnizori care ofera o gama larga de produse profesionale, economisim bani, timp si avem si garantia calitatii. Un produs livrat impreuna cu Fisa tehnica si Fisa cu date de Securitate, sau alte documente justificative de analize, cu listarea tuturor caracteristicilor, diminua riscul contaminarilor.

Ca si concluzie, este important sa citim etichetele produselor chimice utilizate in bucatarie, sa folosim ustensile de calitate si sa respectam practicile corecte de manipulare si depozitare a alimentelor pentru a minimiza riscul contaminarii chimice.